Ramazan yaklaşıyor, hurma tezgahlara indi

Ramazan yaklaşıyor, hurma tezgahlara indi

Ramazan ayının yaklaşmasıyla beraber hurma tezgahlardaki yerini almaya başladı. Hurmanın kilosu 6 ile 25 TL arasında değişiyor.

Ramazan ayının yaklaşmasıyla beraber hurma tezgahlardaki yerini almaya başladı. Hurmanın kilosu 6 ile 25 TL arasında değişiyor.

Mübarek Ramazan ayı dolayısıyla Haşimiye Meydanı'ndaki esnaf hurma çeşitlerini tezgahlara dizmeye başladı. 13 yıldır kuruyemiş satan Esnaf Hüseyin Korkmaz Şanlıurfalıların en çok siyah hurma almayı tercih ettiklerini söyledi. Korkmaz, şöyle konuştu: “Ramazan yaklaşırken hurma tezgahlara giriyor ister istemez. Ramazan'da sofraların, iftarların vazgeçilmezi olan hurmaların çeşitlerini getirdik. Şu anda 3 çeşit elimizde var, sarı olan Bağdat hurması dediğimiz ufaktır, tatlısı az olan hurma, özellikle şeker hastalarına tavsiye ettiğimiz hurmalardan birisidir, tatlısı az olandır, kilosu şu anda 6 TL'den satışa sunuluyor. Siyah hurma, İran hurma dediğimiz hurma da şu anda tezgahlarda 8 TL’den satışa sunuluyor. Kıvırcık hurma ise Medine’nin Arabistan’dan geliyor, fiyatı da 25 TL'den satışa sunuluyor. Tüketim olarak ailenin kalabalığına, nüfusun ve ailenin tüketimine göre değişiyor. Mesela Ramazan boyunca bazı aile 1 kilo alıyor, 5 kilo da alan var. Aileden aileye ve sofrada tüketime göre değişiyor. En çok tercih edilen siyah hurma 8 TL'den sattığımız İran hurmasıdır.”

İftar sofrası için şimdiden hazırlığa başlayan Ramazan Çatmak ise bittikçe, hurmayı taze taze almayı uygun gördüklerini söyledi. Çarşıya Ramazan ayı için hurma almaya gelen Mustafa Çatmak, “Ramazan'da yemek için iftarı açmak için alıyorum. Bir veya bir buçuk kilo almayı düşünüyorum. Fazla alırsak evde bayatlıyor, bitince tekrardan almaya geleceğiz. Esnaf korumasını bilir ama biz bilmiyoruz. Bu hurma iftar açmak için bir gelenektir, bize atalarımızdan kalan bir mirastır. Yani sofrada bir kase de hurma dursun.” şeklinde konuştu.

 

Süper Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.