Ramazan öncesi içinizi rahatlatacak haber

Ramazan öncesi içinizi rahatlatacak haber

''Ramazan'da gıda fiyatlarına zam gelecek'' haberleri yalanlandı. Ufukta beklenen bir zam yok.

Ramazan'a sayılı günler kala yaşanan kuraklık ve don olaylarının yanı sıra Irak'ta ve Ukrayna'daki gelişmeler üzerinden ''Gıda fiyatlarına zam gelecek'' şeklinde ortaya atılan spekülatif haberlere sektörün çatı birliğinden açıklama geldi. Yapılan açıklamada yeterince stok bulunduğu ve rafların ağzına kadar olduğu belirtilerek Ramazan'da gıda fiyatlarına herhangi bir zammın yapılmayacağı açıklandı.

ZAM BEKLEMİYORUZ

Ramazan öncesinde gıda piyasalarındaki son gelişmelerin değerlendirildiği Ramazan Ayı’na ilişkin toplantıda basın mensuplarıyla bir araya gelen Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri Ersin Taranoğlu; Ramazan ayına denk gelecek bir zam beklemediklerini söyledi.

TGDF Genel Sekreteri Ersin Taranoğlu, Ramazan öncesinde dünya ve Türkiye’de gıda piyasaları ve fiyatları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

ARZDA SIKINTI YOK!

Gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Taranoğlu; sektör olarak hazırlıklarının tamam olduğunu ve Ramazan ayı süresince hemen hiçbir gıda ürününün temininde ve piyasaya arzında sıkıntı yaşanmayacağını belirtti.

Her Ramazan’da gıda ürünlerine zam konusunun gündeme getirildiğini kaydeden Taranoğlu, “Tabii ki bu tüketicimizin cevabını bilmek istediği haklı bir konudur. Ancak şu da iyi bilinmelidir ki, globalleşen dünyada gıda fiyatları artık hiçbir ülke için yerel sorun değildir. Dünya artık birbirine bağımlı bir dünyadır. Bu bağımlılık küresel petrol fiyatlarından tutun da dünyanın herhangi bir bölgesinde yaşanan kuraklığa kadar birbirini etkileyen bir dizi gelişmeler zinciri ile ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle hiçbir ülkenin, aslında tarım, gıda ve içecek konusunda kendine yeterli olmadığını söylemek gerekir. Bu tespiti yapmakla birlikte küresel et, süt, hububat, bakliyat, şeker ve yağ gibi tarımsal ürünlerin üretiminin her yıl arttığını belirtmekte de fayda görüyorum.” diyor.

FIRSATÇILIĞA İZİN VERMEYECEĞİZ

Taranoğlu, Ramazan öncesinde sanayici olarak gıda ve içecek ürünlerine zam yapmadıklarını, kimsenin de fırsatçılık yapmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.

Konuşmasında, bu yılın başından itibaren yaşanan, kuraklık, don, dolu ve sel gibi afetlere de değinen Taranoğlu, “Bildiğiniz üzere bu felaketler neticesinde başta hububat, bakliyat ve meyve olmak üzere pek çok üründe rekolte kaybı yaşandı. Özellikle İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgeleri ile geçiş bölgelerinde yaşanan don olayından fındık, çay, kayısı, elma, kiraz, vişne, erik, şeftali, kivi, narenciye, badem, ceviz, Antepfıstığı bahçeleri, bağ alanları ve karpuz tarlaları etkilendi” dedi. Bundan dolayı kayıp tahmininin oldukça yüksek olduğunu ifade eden TGDF Genel Sekreteri Ersin Taranoğlu, pek çok gıda ürününde yaşanan fiyat artışı bir sonucu olduğunu, ancak Ramazan ayının başlamasına bir hafta kala bu ürünlerin fiyatlarına bakıldığında, rekolte kaybından dolayı yaşanan normal fiyat artışlarının çok üzerinde olduğuna vurgu yaptı.

Tarım ürünleri üretici fiyatları, mayıs ayında yükselmedi ve Nisan ayına göre sabit kaldı, diyen Ersin Taranoğlu;

“Bu da gösteriyor ki; yaşadığımız doğal felaketlerden aşırı kar elde etmek isteyen spekülatörler var.  İşte yanlış olan budur” diyor.

Kumanya pazarı 4 milyarı buluyor

Ersin Taranoğlu, her Ramazan’da yüz binlerce gıda kumanyası hazırlandığını ve buradaki ek ticaret hacminin bu yılda 3-4 milyar TL aralığında gerçekleşeceğini beklediklerini söyledi. Farklı çeşitliliğe ve ebatlara sahip kumanyaların her bütçeye göre hazırlandığını ve çoğu vatandaşın kumanyaları ikram amaçlı aldığını ifade eden Taranoğlu, aynı zamanda tüketiciyi konuyla ilgili uyardı. Merdivenaltı diye tabir edilen açıkta satılan, nerede üretildiği belli olmayan, üzerinde üretim izni olmayan ürünlerin satışı ve tüketimi konusuna dikkat çeken Ersin Taranoğlu, gıda güvenliğini tehdit eden bu durumun önüne ancak bilinçli tercihler yaparak geçebiliriz, bu halk sağlığının korunması ve kayıtdışı ile mücadele etmek adına son derece önemlidir, dedi.

İhracatta yeni rekor

Türkiye gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu tarafından hazırlanan Envanter rakamlarını da paylaşan Ersin Taranoğlu, “Federasyonumuzun gayretleri sonucunda bugün sanayimiz, Türkiye’nin en büyük üretim sanayisi haline gelmiştir. 2013 yılına ilişkin rakamlar da bize bunu gösteriyor. 2013 yılında; 290 milyar Türk Lirası iş hacmine ulaştık.
Yüzde 10,7 oranında artarak 11,9 milyar dolara yükselen ihracatımızla yeni bir rekor kırdık”dedi.

Türkiye toplam ihracatındaki sektör payının yüzde 7,8’e yükseldiğini kaydeden Taranoğlu, yaklaşık 6 milyar dolarlık pozitif ticaret dengesiyle, gıda ve içecek ürünlerindeki net ihracatçı konumunu koruduklarını ifade etti.

Gıda sektörü öte yandan, kayıtlı 40 bin işletmede, bir önceki yıla göre yüzde 7 artarak 412 bine ulaşan istihdamla, önemli sorunlarının başında gelen işsizlik oranına da pozitif katkı sağladı.

Taranoğlu son olarak; Gıda ve içecek sanayinin, her geçen yıl büyümeye ve ülke ekonomisine katma değer yaratmaya devam edeceğinin altını çizdi.

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.