Ramazan fırsatçılarına dikkat

Ramazan fırsatçılarına dikkat

Yağışların azalmasını fırsat bilerek yüksek kazanç elde etmek için kolları sıvayan tarım lobisi, ülkede aşırı kuraklık yaşandığını bahane ederek Ramazan ayında gıda fiyatlarına büyük çaplı zamlar yapmaya hazırlanıyor.

Kış aylarında Türkiye'nin bazı bölgelerinde yağışın azalması nedeniyle Türkiye İstatistik Kurumu'nda göre (TÜİK) bu yıl tahıl üretiminde yüzde 10, meyvede ise yüzde 4,5 civarında bir azalma meydana gelmesi bekleniyor. Üretim kaybının yüzde 10'u geçmeyecek olmasına rağmen, ülkenin tamamında aşırı kuraklık yaşandığını bahane eden tarım lobisinin Ramazan ayı öncesinde fiyatları şişermeye hazırlandığı belirtiliyor.

FASÜLYEYE İKİ KAT ZAM HAZIRLIĞI

Geçen yıl kilosu 2-4,5 lira arasında değişen kuru fasulye, bu yıl kalitesine göre 4 ila 7,5 liradan satılacak. Geçen yıl 28 liradan satılan kırmızı etin kilogramı da 30-32 lirayı buldu. İstanbul Gıda Toptancıları Derneği Başkanı Mustafa Karlı, Ramazan'da kuru fasulyenin kilogramının toptan 4-7,5 lira, nohudun 2,5-5, kırmızı mercimeğin 2,30-2,60, pirincin kalitesine göre 1,8-5 lira, bulgur ve makarnanın 1,5 lira dolayında olacağını söyledi. Karlı, zeytin fiyatlarının ise türüne göre 3-12, hurmanın 6-25, kuru kaysının 15-25 lira arasında değiştiğini ifade etti.

BAZI ÜRÜNLERDE İTHALAT OLACAK

Bakliyatta geçen yıla göre büyük artış olduğunu işaret eden Karlı, kırmızı mercimeğin hemen hemen geçen yılla aynı fiyatlarda olduğunu, nohutta ise düşüş olduğunu kaydetti. Karlı, fiyatlardaki artışlara ilişkin, 'Bazı ürünlerde yerli üretim iç talebi karşılamıyor, ithal ediliyor. Dolar 2 liradan aşağıya düşmedi. Bazı ürünlerde kuraklık fiyatların yüksek olmasında etkili oldu. Kaysıyı don vurması da bu ürünün fiyatını yükseltti' dedi.

ET FİYATI 60 LİRAYA ÇIKTI

İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhan Yücelmiş de kırmızı et fiyatlarının ramazan yaklaşırken arttığını söyledi. Dana kuşbaşının perakende fiyatının 30-34, kıymanın 30-32, dana bonfilenin 55-60, kuzu pirzolanın 35-38, kuzu butun 25-26 liradan satıldığını kaydeden Yücelmiş, fiyat artışını, 'bıçak parası' denilen canlı hayvan fiyatındaki artışa, talebin artmasına ve arzın düşmesine bağladı.

Bıçak parası 20 TL'ye fırladı

Ceyhan Yücelmiş, 'bıçak parası'nın geçen yıl 14-15 lira olduğuna dikkati çekerek, şu bilgileri verdi: 'Bizim bıçak kesimi diye tabir ettiğimiz canlı hayvanın kilogram fiyatı geçen yıl 14-15 liraydı, bu yıl 20 lira oldu. Bu da et fiyatlarını çok yükseltti. Geçen yıl fiyatlar düşüktü.

Bıçak parası bu yıl 20 liraya dayandı. Bunu bir kasaba maliyeti 26-28 lirayı buluyor. İnsanlar nasıl et yiyecek anlamıyorum. Bundan sonra et yemek lüks olacak. Kırmızı ette üretici Kurban Bayramı'nda satarım düşüncesiyle hayvan sevkıyatını azalttı.

Turizm sebebiyle yaz sezonunda tüketim de artıyor. Son günlerde arzın düşmesi fiyatlara yansıdı. Benzer bir artış beyaz et ürünlerinde de var' şeklinde konuştu.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.