Ramazan ayında diş çürüklerinin sayısı artıyor

Ramazan ayında diş çürüklerinin sayısı artıyor

Ramazan ayında fazla ve uzun süren açlığın ardından ani olarak tüketilen gıdalar, diş çürüklerinin sayısının artmasına neden oluyo

İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Periodontoloji Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burcu Karaduman, ramazan ayı boyunca artış gösteren diş sağlığı problemlerinin nedenlerine ve bu problemleri önleme yöntemlerine değindi.

Doç. Dr. Burcu Karaduman, ramazan ayında artış gösteren ağız ve diş sağlığı problemlerinin gün yüzüne çıkmasında etkili olan faktörlerden bahsetti.

Fazla gıda tüketimi çürümeyi hızlandırıyor
Karaduman, ağız içerisinde fark edilmeyen çürüklerin, kırılmış dolgu veya diş lerin, diş eti problemlerinin ramazan ayında problem yaşamanıza neden olabileceğini belirterek “Ağız içerisinde çok sayıda ve çeşitte bakteri bulunmaktadır, ancak tükürüğümüz temizleme ve yıkama ile bu bakterilere karşı dişlerimizi korur. Oysa ki oruç tutarken ağızda tükürük üretimi azalır ve bakteriler temizlenemediği için diş çürükleri, diş eti problemleri ve ağız kokusu ramazan ayı içerisinde artış gösterebilir. 

Ayrıca ramazan ayında tatlı, kahve, çay ve akşam saatlerinde daha çok gıda tüketimi gerçekleştiğinden çürüklerin oluşması hızlanmaktadır” bu şikâyetlerin önüne geçebilmek için iftar ve sahurdan sonra dişlerin muhakkak fırçalanması gerektiğine ve ramazan ayı öncesinde diş hekimi kontrolünden muhakkak geçilmesi gerektiğine değindi.


Dişlerinizi fırçalarken bunlara dikkat edin
- Diş fırçalarken ağzın her bölgesine ulaşabilen küçük başlıklı, düz yüzeyli ve kılları yuvarlatılmış fırçalar tercih edilmelidir.

- Fırça sapı düz olmalı ve avuç içinin kavrayabileceği uzunlukta olmalıdır.

- Fırça kılları naylon ve yumuşak olmalıdır. Renkli kıllar ve farklı yönlerdeki kılların varlığı fırçanın etkinliğini düşünüldüğü kadar arttırmamaktadır.

- Kılları yıpranmış ve dökülmüş fırça kullanılmamalıdır. Diş fırçası 3 ayda bir değiştirilmelidir.

- Hangi diş macununu kullanırsanız kullanın ya da hangi ağız gargarasını kullanırsanız kullanın diş fırçası ve diş ipini/diş arasıdüzgünce kullanmıyorsanız dişleriniz çürür ve dişeti hastalıkları oluşur. Asıl olan diş fırçalamak ve diş ipi/diş arası fırçası kullanmaktır.

- Diş fırçalarken dişlere fazla bastırmadan dişler fırçalanmalıdır. Özellikle daha iyi temizlendiği düşüncesi ile fazla bastırarak ileri geri diş fırçalayanlarda uzun yıllar sonra derin diş aşınmaları (abrazyon) görülmektedir.

- Diş fırçanız kuru olmalı ve florlu bir diş macunu kullanılmalıdır.

kadınvekadın

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.