Ramazan ayı öncesi pirinç talebinde artış beklentisi

Ramazan ayı öncesi pirinç talebinde artış beklentisi

Bakliyat şirketi Orgin Agro’nun Yönetim Kurulu Başkanı Alper Önel, Ramazan ayı öncesinde pirinç talebinde artış beklendiğini ifade etti.

Türkiye’de pirinç tüketimi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Alper Önel, “ Tüketim her geçen gün artmakta olup senede ortalama 600 bin pirinç tüketilmekte.” dedi.

Türkiye’de pirinç talebinin karşılanamadığını belirten Önel, şunları kaydetti:

“Çeltik ve pirinç ithalatı yapıyoruz. Mısır, ADB, İtalya, Rusya ve son senelerde Hindistan ithalat yaptığımız ülkelerin başında. İhraç ettiğimiz ülkeler ise Suriye, Irak, Ürdün ve Sudan’dır. Bu ülkelere olan ihracatımız Mersin limanından transit işlemlerdir. Ancak Suriye’de karışıklık ve Irak’tak hareketlilik nedeniyle transit işlemlerin son aylarda gerilediğini görmekteyiz.”

Alper Önel, dünya çeltik üretiminin büyük bölümünü karşılayan Çin, Hindistan, Endonezya, Bangladeş ve Tayland piyasalarının rakamlarına da değindi. Önel, dünyanın en büyük pirinç tedarikçilerinden Tayland’ın 2014’ün ilk 4 ayında pirinç ihracatını yüzde 45 artırarak 2,9 milyon tona çıkardığını ve Tayland sene sonu pirinç ihracat hedefini 7,5 milyon tondan, 9 milyon tona çıkardığını bildirdi.

Hindistan’ın üretim tahmininin 106 milyon ton olduğunu aktaran Önel şöyle devam etti:
“Bu rakam geçen seneye göre yüzde 1 artış demekti. Bir diğer büyük oyuncu Vietnam’ın ise Haziran ayına kadar yaptığı toplam ihracat 2 milyon tonu buldu. Sezon başında toplam 6,5 milyon ton ihracat hedefleyen Vietnam, Hindistan ve Taylan’ın güçlü rekabetinden dolayı bu rakamı 5 milyon tona çekti. Yine başka bir ülke Kamboçya bu yılın ilk 5 ayında yaklaşık 148 bin ton ihracat yapıp, geçtiğimiz senenin aynı periyoduna göre yüzde 1 ihracat artışı gerçekleştirmiştir. Sezon sonuna kadar beklenti 1,2 milyon tondur.”

Önel Brezilya ile ilgili olarak da “Burada çeltik üretimi tahmini 13 milyon ton civarındadır. Bu da gecen seneye oranla yaklaşık yüzde 7 artış olduğunu göstermektedir.” dedi.

Pirinç ithalatında en büyük oyuncuları sıralayan Önel, şu ifadeleri kullandı:
“Burada en büyük iki ülke Nijerya ve Çin’dir. Geçtiğimiz sene Çin’in toplam ithalatı 3,5 milyon tondur. En yakın takipçisi Nijerya ise 2,1 milyon ton pirinç ithalatı ile seneyi kapatmıştır. Diğer önemli ithalatçı ülkeler İrak, İran ve Fildişi sahilidir. Dünyanın en büyük ithalatçılarından Nijerya Devleti’nde senelik pirinç ithalatı yaklaşık 3 milyon tondur. Buna karşın üretim ise 2,7 milyon tondur. Doğu Afrika ülkeleri Brundi, Kenya, Ruanda Tanzanya ve Uganda ise pirinç ithalat vergisini yüzde 10 dan yüzde 35 e çıkartarak, Asya’dan gelen ucuz pirinç ithalatına karşı yerel pirinç üreticilerini korumaya çalışacakları piyasalarda konuşulanlar arasındadır.”

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.