Rakka’nın Kuzeyine Operasyon Yakın

Rakka’nın Kuzeyine Operasyon Yakın

Amerika öncülüğündeki koalisyon güçleri, IŞİD terör örgütünün Suriye’deki kalesi olarak bilinen Rakka’ya yoğun hava saldırısı düzenledi.

Amerika öncülüğündeki koalisyon güçleri, IŞİD terör örgütünün Suriye'deki kalesi olarak bilinen Rakka'ya yoğun hava saldırısı düzenledi. Hava saldırılarının, Suriyeli Kürt güçlerinin kentin kuzeyindeki köylere başlatacağı yeni operasyon öncesi, örgütün moralini bozmayı amaçladığı bildiriliyor.

Hava operasyonları, sivil kayıplara yol açmamak için örgütün savunma amaçlı varlığını sürdürdüğü şehir dışındaki bölgeleri hedef alıyor. Ancak yine de bölgeden sivillerin öldüğü haberleri geliyor. Rakka'daki siyasi gözlemciler, IŞİD'in militanlarını sivillerin yaşadığı bölgelere yerleştirerek, halkı canlı kalkan olarak kullandığı uyarısında bulundu.

Amerika Rakka'yı geri almaları için başlatacakları operasyonda Suriye Demokratik Güçleri'ne destek veriyor. Çoğunluğunu Suriyeli Kürtler'in oluşturduğu milis örgütüne Türkmenler ve Sünni Arap gruplar da eşlik ediyor.

Amerika karada muharip rol üstlenecek mi?

SDF sözcüsü, operasyonda Suriye Demokratik Güçleri'ne eşlik eden Amerikalı komandoların görüntüleri olduğunu iddia etti. Ancak Amerikalı yetkililer, Özel Kuvvetler'e bağlı askerlerin, IŞİD'le savaşta yer aldığı ve çatışmaya girdiği iddialarını reddediyor.

IŞİD'le mücadele için kurulan uluslararası koalisyonun sözcüsü Albay Steve Warren, Amerikalı personelin, IŞİD'e karşı savaşan gruba sadece danışmanlık ve yardım yaptığını, ön cephede yer almadığını söyledi.

Amerikalı ve bazı Kürt yetkililer, operasyonda Rakka'nın tamamının kotrolunu ele almaktan ziyade kuzey ve batıdaki köylerin kuşatılmasına odaklanıldığını kaydetti. Bu şekilde kentin kuşatma altına alınmasının hedeflendiği bildirildi.

Sivillere ‘Rakka'yı Terk Edin' Uyarısı

Bazı Batılı yetkililer, Suriye Demokratik Güçleri'nin Rakka'ya kapsamlı bir operasyon düzenleme kapasitesine sahip olmadığı görüşünde. Son hava saldırılarıyla, kente yönelik operasyonun yakın olduğunu düşünen siyasi eylemciler, sivil halka kenti terk etme çağrısı yapıyor.

Halka, havadan "Rakka'yı terk etme vakti geldi” yazılı bildiriler dağıtılıyor. Bildirilerin üzerinde tasvir edilen resimde 3 adam, bir kadın ve birçocuk harabeye dönmüş şehirden, bulutların arasından parlayan güneşin aydınlattığı huzurlu bir bölgeye doğru gidiyor. Bölgeden, bazı sivillerin kentin savunması için gönüllü olacağı haberleri de geliyor.

Rakka'daki eylemciler, "Koalisyon güçleri eğer bölge halkından kenti terk etmelerini istiyorsa, güvenli yerler hazırlayarak, yine oralara giden yolları da güvenli hale getirmeli” diyor. Eylemciler, Rakkalıların YPG güçlerinden de en az IŞİD kadar korktuğunu savunuyor.

Siviller kırsala kaçıyor

Öte yandan merkezi İngiltere'de bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme örgütü, Rakka'nın kuzeyindeki Ayn İsa bölgesi çevresindeki köylerde, Suriye Demokratik Güçleri ve IŞİD arasında yoğun çatışmalar yaşandığını bildirdi. Örgüt onlarca sivilin kenti terk ederek batıya gittiğini açıkladı.

Öte yandan Türkiye'nin Amerikalı yetkililere, Kürt güçlerin, Fırat'ın batısını geçerek, IŞİD kontolundaki Cerablus ve Menbiç kentlerine saldırmamaları konusunda uyardığı haberleri geliyor.

Bölgeden gelen haberlerde ayrıca, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in Kürt güçlerinin operasyonları konusunda, Azez ve Cerablus bölgelerinin Türkiye'nin hala kırmızıçizgisi olmaya devam ettiğini söylediği bildiriliyor.

Güler'in ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Joseph Votel'le görüşmesinin gündemi, Rakka'ya yapılacak operasyondu. Türkiye'de gazeteler, Güler'in bu görüşmede Amerikalı komutana, Fırat'ın batısındaki IŞİD kontrolundaki bölgeleri Özgür Suriye Ordusu'nun kuşatabilmesi için daha fazla destek çağrısında bulunduğunu yazdı.

Amerika Merkez Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Joseph Votel, geçtiğimiz hafta sonu Suriye'ye sürpriz bir ziyarette bulunmuş ve ülkede yaklaşık 11 saat geçirmişti. Suriye'deki Amerikan özel kuvvetlerinin IŞİD'le mücadele eden yerel kuvvetleri eğittiği kamplara da yapılan bu ziyaret, Obama yönetimini Suriye'yi ihmal etmekle suçlayan diğer muhalif komutanları kızdırmıştı. 

 

Mynet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.