'PYD, Türkmen ve Arapları göçe zorluyor'

'PYD, Türkmen ve Arapları göçe zorluyor'

Türkiye'ye sığınan Suriyeli avukat Gitaf ve Türkmen doktor Mustafa, Tel Abyad'ın kontrolünü elinde bulunduran PYD'nin Türkmenlere ve Araplara karşı 'tehcir politikası' uyguladığını belirtti.

Tel Abyad'tan kaçarak Türkiye'ye sığınan avukat Enver Gitaf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce terör örgütü DAEŞ'in elindeki Tel Abyad'ı PYD'nin hiç mermi atmadan ele geçirdiğini ve bölgeyi Kürtleştirmek için Arap ve Türkmenlere karşı tehcir politikası uyguladığını söyledi.

Tel Abyad'a bağlı Molla Berho, Mişrefe, Rumi ve El Humeyra köylerinde yaşayan Türkmen ve Arapların, PYD tarafından göçe zorlandığını belirten Gitaf, bölgedeki Türkmen ve Arapların birçoğunun sofradaki yemeğini bile bırakarak Rakka tarafına gittiğini, bir kısmının da Türkiye'ye sığındığını kaydetti.

PYD'nin tank ve silahlarla köyleri kuşatarak insanlardan yerleşim alanlarını boşaltmalarını istediğini ifade eden Gitaf, şöyle konuştu:

"Yaklaşık 30 ailenin yaşadığı Mişrefe köyü, PYD'nin baskısı sonucu boşaltıldıktan sonra iş makineleriyle yerle bir edildi. Türkmen ve Araplar, baskı nedeniyle yaklaşık 30 kilometre yolu hamile kadınlar ve çocuklarla 4 gün yürüyerek zor şartlarda Türkiye sınırına geldiler. Birçoğu parasını ve eşyalarını bile alma fırsatı bulamadı. Türkiye'ye sığınan birçok Suriyeli evlerine dönmek istedi ancak PYD buna izin vermiyor hatta bir Suriyeli annesiyle köyüne gitmek isterken ayağından vuruldu. Daha sonra ambulansla Kobani'ye gönderdiler ancak ona ne olduğunu bilmiyoruz. Evlerine gitmek isteyen bazı Türkmen ve Araplar ise tutuklanarak cezaevine konuldu. Onların durumundan da bilgimiz yok."

"Binlerce Türkmen mecburen Türkiye'ye sığındı"

Türkmen doktor Halit Mustafa da PYD'nin Türkmenleri göçe zorladığını belirterek, binlerce Türkmen'in mecburen Türkiye'ye sığındığını söyledi.

Türkmenlerin bir kısmının çadır kentlerde bir kısmının ise kendi imkanlarıyla kiraladığı evlerde yaşadığını ifade eden Mustafa, kendilerine kucak açan Türkiye'ye teşekkür etti.

Mustafa, her şeye rağmen Türkmenlerin evlerine ve topraklarına dönmek istediğini ancak PYD'nin kendi emelleri için buna izin vermediğini kaydetti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.