Projesi olmayana içme suyu yok

Projesi olmayana içme suyu yok

DSİ 3'üncü Bölge Müdürlüğü, kuraklığın sürmesi halinde gelecek yıl bazı önlemler almaya hazırlanıyor.

DSİ 3'üncü Bölge Müdürü Hayrettin Baysal, "Kuraklık olmasa bile ileri teknolojiye uygun, çağdaş sulama sistemleri tedarik edip gerçekleştirmemiz lazım. Porsuk Barajı'ndaki su seviyesi yüzde 40'a kadar düştü. Bir senelik daha su ayırıyoruz. Sadece projeli olanlara içme suyunu vereceğiz" dedi.
 
Türkiye'yi etkileyen "kurak periyot" nedeniyle önlemlerini artırmayı planlayan Devlet Su İşleri (DSİ) 3'üncü Bölge Müdürlüğü, bu koşulların sürmesi halinde gelecek yıl projesi olmayan vatandaşlara Porsuk Barajı'ndan içme suyu vermeyecek. DSİ 3'üncü Bölge Müdürü Hayrettin Baysal, sorumluluklarındaki Eskişehir, Sakarya, Kütahya ve Bilecik illerinde yaygın olarak "açık kanal" adı verilen, salma sulama yönteminin kullanıldığı söyledi. Su kaybının fazla olduğu salma sulama yerine modern kapalı sistem kurmak için hazırladıkları projenin onaylandığını dile getiren Baysal, bunun ihalesinin yapıldığını ve çalışmaların başladığını anlattı. Porsuk havzasında sulama yapılacak alanın çok fazla olduğuna dikkati çeken Baysal, "Sulamaya uygun, sulama yapılabilecek tarımsal üretim potansiyeli olan araziler, suyun belki 4-5 katı bir alana sahip. Kuraklık olmasa bile ileri teknolojiye uygun, çağdaş sulama sistemleri tedarik edip gerçekleştirmemiz lazım. Projelerimiz ve çalışmalarımız da bu yönde" dedi. Baysal, bir yıllık süreçte barajların su kapasitelerinin hemen hemen aynı kalacağının tahmin edildiği bilgisini verdi.
 
TÜRKİYE'DE "YENİ SULU PERİYOT" 2019'DA BAŞLAYACAK
 
Bölgedeki yağış dağılımının ülke geneliyle uyumlu olduğunu aktaran Baysal, şöyle devam etti: "Türkiye için verilen meteorolojik veriler, bölgemiz için de geçerli. 2005 yılından 2007'ye kadar kurak periyot yaşandı. 2007'de Porsuk Barajı'ndaki su seviyesi yüzde 23'e düştü. 2009'da yağışlar düzelmeye başladı ve sulu periyoda geçildi. 2010-2012'de ise yağışlar zirve yaptı. Türkiye şu anda kurak periyotta. 2019'da ise tekrar sulu periyoda gireceğiz. Yaklaşık 7-8 yılda yağış salınımı değişiyor. Bazı senelerde taşkın tedbirlerini almak, bazı senelerde de suyu tasarruflu kullanmak, o şekilde işletmek gerekiyor. Kurak periyoda girdiğimiz için bu durum böyle devam ederse 2015 için önlemler alacağız. Porsuk Barajı'ndaki su seviyesi yüzde 40'a kadar düştü. Bir senelik daha su ayırıyoruz. Sadece projeli olanlara içme suyunu vereceğiz. Projeli olanlar suyu alacak ama suyu projesiz kullanma olmayacak." Hayrettin Baysal, normal koşullarda proje dışında olanların da derelerdeki suyu alabildiğini bildirdi. Herkesin, ihtiyacını gidermeye çalışması durumunda derelerdeki su miktarının azalacağını vurgulayan Baysal, "Canlı hayata yetecek kadar olacak. İsteseler de çekemeyecekler, çekerlerse bitecek" ifadesini kullandı. Önlem almak için proje geliştirdiklerine değinen Baysal, böylece kapalı sistem kullanımına ağırlık vereceklerini dile getirdi. Baysal, proje hazırlarken uzun vadeli düşündüklerini söyledi. Baysal, bölgedeki 13 sulama barajından 3'ünde olan kapalı sistemi tamamına yaygınlaştırmak için çalışmalarının sürdüğünü sözlerine ekledi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.