Prof Ünal: Açıkta satılan sütler tehlike saçıyor

Prof Ünal: Açıkta satılan sütler tehlike saçıyor

Açıkta satılan sütler tehlike saçıyor.

  Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, sütün çok sağlıklı bir gıda olmasına rağmen uygun koşullarda saklanmadığı zaman mikroorganizmalara açık bir hale geldiğini söyledi. Ünal, açıkta satılan sütlerin tehlike saçtığını kaydetti.

Yaklaşık 2 ay boyunca sürecek olan “Sağlık için Sağlıklı Süt İçin” kampanyası, BUTTİM Kongre Merkezi’nde başladı. Bursa halkına 2 ay boyunca açık süt tüketmenin getirebileceği riskler ve sağlıklı bir gelecek için sağlıklı süt tüketilmesi gerekliliği çeşitli aktivitelerle anlatılacak. İlçelerdeki Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerine eğitici video gösterimleri ile açık sütün zararları konusunda eğitimler verilecek. Halk eğitim merkezlerinde verilen seminerlerin yanı sıra il genelinde raket, billboard, banner, afiş, broşür ile duyurular da yapılacak.

“AÇIKTA SATILAN SÜTLER TEHLİKE SAÇIYOR”

Programda konuşan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, sütün çok sağlıklı bir gıda olmasına rağmen uygun koşullarda saklanmadığı zaman mikroorganizmalara açık bir hale geldiğini belirtti. Ünal, bu mikroorganizmaların da pek çok enfeksiyon hastalığına yol açtığının altını çizdi.

Prof. Dr. Ünal, farklı zamanlarda Türkiye’nin farklı kentlerinde açık sütle ilgili pek çok araştırma yapıldığını belirterek, sonuçların sağlık açısından son derece vahim denecek tablolar içerdiğini söyledi. Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan, ‘Ankara Piyasasında Satılan, İşlem Görmüş (UHT ve Pastörize) ve Görmemiş (Sokak) Sütlerin Makro-Besin Değeri ve Mikrobiyolojik Açıdan Değerlendirilmesi’ araştırmasının sonuçlarına ilişkin de ilginç sonuçları paylaşan Ünal, şunları söyledi: “Araştırma kapsamında 150 farklı noktadan alınan sokak sütünü değerlendirdik. Bu araştırma sonuçlarına göre uluslararası standartlarda 1 mililitre sütte kabul edilebilir bakteri miktarı 500 iken, incelenen açık süt örneklerinde bu sayının 100 bine kadar yükseldiği ortaya çıktı. Yine aynı araştırma sonuçları açıkta satılan pek çok süt örneğinde, süte yüksek oranda nişasta ve su karıştırıldığını da ortaya çıktı.”

Ünal, sokaktan alınan sütü mikroplardan arındırmak için, 90 ila 95 derecede 10-15 dakika kaynatmanın mikropların tamamını öldürmeyeceğine dikkat çekti. Öte yandan sütün kaynatılınca içindeki besin değerlerini önemli oranda kaybedeceğine, bir özelliği olmayan beyaz bir sıvı haline geleceğini vurgulayan Ünal, şöyle devam etti: “Sağlıklı beslenme için UHT işleminden geçmiş, uygun koşullarda saklanan sütlerin tüketilmesi gerekiyor. Uzun ömürlü sütlerde hiçbir katkı maddesi de bulunmamaktadır. Bu sütler besin değerini ve tazeliğini aylarca korumaktadır.”

“GÜÇLÜ KEMİKLER VE BEYİN GELİŞİMİ İÇİN MUTLAKA SÜT İÇİN”

Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Besler de, günde 2 bardak süt içen çocukların günlük vitamin ve mineral gereksinimlerinin büyük bir kısmının karşılandığını vurguladı. Çocuklar dışında da sütün tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Besler, osteoporoz da içinde olmak üzere birçok hastalığı önleyebilmek için, hayatın her döneminde süt içmek gerektiğini ifade etti. Besler, ''Çocukluk ve ergenlikte süt içmek büyüme gelişmeye katkı sağlar, diş ve kemikleri güçlendirir, enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur. Sütün içerisindeki yağ bileşenleri küçük yaş grubu çocukların zekâ ve entelektüel kapasitelerinin artmasına katkı sağlar. Günde 2,5 su bardağı ve daha fazla süt tüketen çocukların, daha az tüketenlere göre, 3 yıl sonunda 2-3 santimetre daha uzun oldukları gözlenmiştir.'' diye konuştu.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.