Prof. Fuat Sezgin: Sadece Allah'a inanacaksın başka hiçbir şeye değil

Prof. Fuat Sezgin: Sadece Allah'a inanacaksın başka hiçbir şeye değil

Ömrünü İslam bilimler tarihine adayan Prof. Dr. Sezgin, "Eğer arkanızda inancınız varsa o sizi yapıcı olmaya itiyorsa çok şeyler başarırsınız. Benim hayatımın sırrı budur." dedi.

İstanbul Üniversitesinin fahri doktora beratı takdimi için Türkiye'de bulunan, İslam bilimler tarihinin zirve ismi Prof. Dr. Fuat Sezgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul Üniversitesi Şarkiyat Enstitüsünde Alman oryantalist Hellmut Ritter ile karşılaşmalarının, hayatının dönüm noktalarından olduğunu söyledi.

1960 darbesiyle üniversiteden uzaklaştırılan 147 akademisyen arasında bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Sezgin, kendisini davet eden Almanya'nın Frankurt Goethe Üniversitesine gittiğini belirtti.

"Tüm musibetler karşısında Allah'a inanacaksın"
Bir valizle gitmek zorunda kaldığı yurt dışında, aynı alanda çalışan oryantalistlerin kıskançlıkları ile karşı karşıya kaldığını ancak yaşadığı zorluklar karşısında asla pes etmediğini dile getiren Prof. Dr. Sezgin, "Ben şuna inanmıştım artık. Tüm musibetler karşısında sadece Allah'a inanacaksın, başka hiçbir şeye değil." dedi.

"Darbeyi hayatımdan sildim"
Mesut bir hayat yaşadığını anlatan Prof. Dr. Sezgin, "Ben darbeyi hayatımdan sildim. Benim hayatımda hiçbir şey ifade etmiyor. Çünkü sonrasında öyle büyük saadetlere kavuştum ki..." diye konuştu.

"Arkanızda inancınız varsa çok şeyler başarırsınız"
Şu an "kaç dil bildiğini bilmediğini" ifade eden Prof. Dr. Sezgin, şöyle konuştu:

"İslam bilimleri tarihini yazmak için o alanda yazılı bütün Avrupa dillerini bilmen lazım. Hepsini öğreniyordum. Mühim olan irade meselesidir. 'Ben bunu yapacağım' diyeceksiniz. O kararınızda kalacaksınız. Benim bütün hayatım bundan ibaret. Bir enstitü kurmaya karar verdim. Türk genci olarak bir enstitü kuruyorum kolay bir şey değildi. Üniversitede mücadele ediyordum ben bir müze kurdum, enstitü kurdum. Eğer arkanızda inancınız varsa o sizi yapıcı olmaya itiyorsa çok şeyler başarırsınız. Benim hayatımın sırrı budur."

Fuat Sezgin kimdir?
Dünyanın önde gelen bilim tarihçilerinden Prof. Dr. Sezgin'e çok sayıda önemli ödül ve nişan ile taltif edildi. Dünyanın yazma eserlere sahip bütün kütüphanelerinde 400 bin ciltten fazla eseri inceleyen Fuat Sezgin, 29 dil biliyor.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum