Prizren Maraş Camii hâlen ayakta

Prizren Maraş Camii hâlen ayakta

Kosova'nın tarihî şehri Prizren'de bulunan ve vasıtaların giriş çıkışının yasak olduğu Maraş bölgesi, Osmanlı eserleriyle bezelidir. Bölgenin en eski mimarî binalarından biri de Maksut Paşa Camisidir.

Dönemin Osmanlı idarecisi Maksut Paşa'nın yaptırdığı cami, bölgeye tabiî güzelliğini veren nehrin hemen yanı başında bulunuyor. Cami, Maraş bölgesinde bulunduğu için Maraş Camisi olarak da biliniyor.

Osmanlı'nın Balkanlar'a bıraktığı izlerden olan Maraş Camisi sade bir manzaraya sahiptir. Bina, zaman içinde birçok kez restorasyona uğrasa da, yaklaşık 500 senedir dimdik ayaktadır. Dış cephesi defalarca onarılan cami hâlen ilk günkü mimarisini koruyor. Maksut Paşa ya da bilinen adıyla Maraş Camii, içindeki ahşap işlemeler ve büyük pencereleriyle eski Prizren evlerini de hatırlatıyor. Bina, hemen girişinde yer alan Ayyıldız simgeleri ve süslemeleriyle de dikkat çekiyor.

Özellikle cuma namazında Prizrenli müminlerle dolup taşan camiinin ülke genelindeki camiler içinde önemli bir özelliğe de sahiptir. Tarihî bina, Kosova'da Sinan Paşa Camisi'nden sonra Türkçe vaazın verildiği ikinci camidir.

Kaynak: Kuzey Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.