Polisten Çocuklara Sanal Alemde Kimseye Güvenme Uyarısı

Polisten Çocuklara Sanal Alemde Kimseye Güvenme Uyarısı

Emniyet Genel Müdürlüğü, (EGM) internet kullanan çocuklara bir dizi tavsiyede bulundu.

Emniyet Genel Müdürlüğü, (EGM) internet kullanan çocuklara bir dizi tavsiyede bulundu. İnternet kullanan çocuklara 'Dikkatli ol, kötü niyetli kişiler şifreni, kişisel bilgilerini (adını soyadını, cep veya ev telefonunu, ev adresini, okulunun adını, ailenin bilgilerini) çalabilir, kimseye güvenme' telkininde bulunan EGM, çocuklara 'İnternet ortamında sadece tanıdığın kişilerle sohbet et ve iletişim kur' ikazında bulundu.
 
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinin çocuk sayfasında yer alan açıklamada, çocuklara güvenli internet kullanılması konusunda detaylı bilgiler yer alıyor. EGM uzmanları, internette oyun oynayan, ödev yapan çocuklara şu tavsiyelerde bulunuyor: "Kişisel güvenliğin konusunda bilgili olmalısın böylece internette karşılaşacağın tehlikelere karşı kendini koruyabilirsin. T.C. kimlik numaranı, ev adresini, telefon numaranı, okulunun adını, anne ve babanın iş adresleri ve iş yeri telefon numaralarını yabancılarla paylaşma. İnternet üzerinden kendi resimlerini, ailenin resimlerini, video görüntülerini yabancılara gönderme. Yabancılarla web kamera kullanarak konuşma. Evini ve odanı yabancılarla paylaşma. İnternet ortamında sadece tanıdığın kişilerle sohbet et ve iletişim kur. Tanımadığın kişilerin internetten yaptığı arkadaşlık tekliflerini reddet. Bir sitede yer alan oyunlara, aktivitelere, yarışmalara katılmadan önce mutlaka ailene veya öğretmenine danış. İnternette tanıştığın yabancılarla ailenin bilgisi olmadan yüz yüze görüşme, buluşma. 12 yaşından küçüksen anne ve babanı yanına almadan internet kafelere gitme. Gireceğin siteleri ailen ya da öğretmenin birlikte belirle. Anne ve babana karşı açık, şeffaf ve dürüst ol. Güvenliğinden sen sorumlusun. Unutma; bilgisizsen güvensizsin."
 
ANNA BABAN YANINDA OLMADAN ALIŞVERİŞ YAPMA
Çocukların internet ortamında karşılaşabileceği tehlikelere de dikkat çekilen açıklamada, internette yer alan bilgi ve haberlerin hepsinin doğru olmadığının altı çizildi. Kötü niyetli kişilerin şifre, kişisel bilgileri çalabileceğinin vurgulandığı açıklamada, "Kimseye güvenme. Kişisel bilgilerini isteyen bir e-posta alırsan bunu kesinlikle cevaplama. Anne ve babandan izin almadan ya da onlar yanında olmadan internet üzerinden asla alışveriş yapma. Kötü niyetli kişiler genellikle gece saatlerinde İnternette kandırabilecekleri çocuklara ulaşmayı amaçlar. Bu nedenle İnternet'te çok uzun süreler zaman geçirme ve çok geç saatlerde internetten çık. 'Bugün siteye giren 1000. kişisin, hediye kazandın, ev adresini ilet sana hediyeni ulaştıralım, dosya indirmek için reklama iki kere tıkla.' gibi dolandırıcılık mesajlarına kanmayın." denildi.
 
EGM uzmanları, çocukları güvenli olmayan sitelerden dosya, müzik, oyun veya film indirme konusunda da uyardı. 
 
Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.