Polis baskını ve gençlerin Risale-i Nur anlayışı

Polis baskını ve gençlerin Risale-i Nur anlayışı

Said Nursi'nin talebesi Zübeyir Gündüzalp gençlerin Risale-i Nur'u anlamadığı iddialarına tepki göstermiş

Risale Haber-Haber Merkezi

Bediüzzaman Said Nursi'nin talebesi Zübeyir Gündüzalp gençlerin Risale-i Nur'u anlamadığı iddialarına tepki göstermiş. Zübeyir Gündüzalp ile yıllarca hizmetlerde bulunan, sözlerini kayıt altına alan ve bunları kitaplaştıran Ömer Çiçek (Ömer 27) Zübeyir ağabeyin sözlerini şöyle aktardı:

"1969-70'li yıllardı. Zübeyir ağabey 'Komonistler Fransa'da orta okul ve liselere el atmışlar, yakında buraya da sıçrar. Onlar el atmadan biz el atalım. Orta ve lise talebeleriyle ilgilenelim, dersler başlatalım' dedi. Biz de bu teşvikle ilgilenmeye başladık. Zamanla sırf orta okul ve liselilerle hafta sonları 100-150 kişiye ulaşan çoğunlukta dersler yapıyorduk.

"Bir gün şöyle bir olay oldu: Dershane binanın ikinci katındaydı. Bir gurup solcu dershaneyi ders günü ve ders anında taşladılar ve kaçtılar. Maksat derse gelen talebeleri korkutup derse gelmemelerini sağlamak. Biz korktuk, bir baskın olur da kopmalar olur diye. Zübeyir Ağabeye açtık. 'Ağabey böyle böyle bir durum var. Ne tedbir alalım? Bir baskın olacak' dedik. Zübeyir Ağabey 'ah, ah, ah. Bir bassalar kardeşim' dedi. Biz şaşırdık. Başka ders ve dershanelerde böyle bir ihtimal olduğunda tedbir alırken burda neden basılmasını istiyordu anlayamadık hikmetini sorduk.

"Kardeşim! Bazı çevreler Risale-i Nur bu zaman gençliğine hitap etmiyor diye dilini ağır bulup tenkit ediyorlar. Bu bahaneyle Risale-i Nur'u vurmak istiyorlar, bunu fiilen tekzip etmek lazım. Onların bu iddiasını fiilen çürütmek lazım. Bu da bu vesileyle iyi bir fırsat olur. İyi bir cevap olur' dedi. Nasıl yani Ağabey. 'Böyle bir taharri olsa yarın falan yerde 100-150 orta okul ve lise talebesi sübyan çocuklar Risale-i Nur okurken basılmış diye gazetelerde çıkar. Bu haberleri okuyan dili ağır diye Risale-i Nur'u vurmak isteyenler biz Risale-i Nur'un dili ağır diyoruz ama 100-150 orta okul ve lise talebesi bir araya gelip Risale-i Nur okuyorlar. Bunlar istifade ediyorlar ve anlıyorlar ki bu kadar çocuk bir araya gelmiş okuyorlar diye bu iddialarında mağlup olurlar. Bu iddiaları fiilen çürütülmüş olur. Bir kaç tane kopan olsa da önemli değil. Bu kopmalar da olmaz korkmayın. Çünkü yasak, yasak edilenin yararına çalışır .

"Nur cemaatini teşkil eden bireylerin yaş ve tahsil seviyesindeki çeşitlilik hatta bazılarının Risale-i Nur'u tanıdıktan sonra okuma yazma öğrendikleri gösterir ki her sınıf tahsil ve mevkiye sahip tabaka-i insaniyenin Risale-i Nurdan istidat ve kabiliyetlerine göre istifade ettiklerinin isbatıdır. Dili ağır iddiaları su-i niyetle Risale-i Nur'u vurmak isteyenlere aittir. Bunun dışında kitap okumak ve okuduğunu anlamakta gayretsiz ve tembel kimselerin iddialarıdır. Bazıları da bu iddialara sahip çıkmaktadır. Bu zihni tembellik bir hastalıktır. Bu hastalığın ilacı da gayrettir. Doğru teşhis ve takip edilecek yol, bu tip kimselerin okuduğu metni onun seviyesine indirmek, sadeleştirmek değil onun yerine tekrar be tekrar okuma gayretini kamçılamak ve teşvik etmek istidat ve kabiliyetlerinin intişar ve inkişafına say-u gayret ederek istifadenin ziyadeleşmesine hizmet etmektir."

Risale-i Nur'u Sadeleştirme Tartışması