Polis 10 kazadan 3'üne gidiyor

Polis 10 kazadan 3'üne gidiyor

Maddi hasarlı trafik kazalarında sürücülerin önceki yıllarda olduğu gibi polisi aramak yerine, aralarında anlaşarak kaza tespit tutanağı düzenlemeyi tercih ettikleri bildirildi.

Ordu Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü İsmail Erol, kaza tespit tutanağının, trafikte en az iki aracın yalnız maddi hasarlı bir kazaya karışmaları sonucu, tarafların anlaşarak sigorta şirketi ya da polise gerek kalmadan, aralarında düzenledikleri tutanak olduğunu belirtti.

Erol, 2008 yılında başlayan uygulamanın her geçen gün vatandaşlar tarafından daha iyi algılandığını ifade ederek, "Bu uygulamayla polis daha az yoruluyor. İlerleyen zamanlarda artık hiçbir maddi hasarlı kazaya polisimiz gitmeyecek" dedi.

Uygulamanın bazı olumsuzlukları ortadan kaldırdığına işaret eden Erol, şöyle konuştu:
"Geçmiş yıllarda maddi hasarlı trafik kazalarında sadece trafik polisleri kaza tespit tutanağını düzenlerdi. Artık 2008 yılından bu yana vatandaşlarımız da kendi kaza tutanaklarını tutabiliyorlar. Maddi hasarla sonuçlanan bir kazada araçların birinde trafik sigortası yoksa, sürücülerden birisinin ehliyeti yoksa, araç kullanan sürücü küçük yaştaysa ya da sürücülerden biri alkollü ise o zaman trafik polisine başvuruluyor. Bu durumlarda bu kaza raporlarını trafik polisleri tutmak zorunda. Onun dışında sadece maddi hasarlı kazalarda taraflar aralarında anlaşarak kaza tespit tutanağını tutabiliyorlar. Bu olduğu zaman trafik polisi kendi işini yapıyor. Daha çok trafiğin düzenlenmesi çalışmalarında bulunuyor."

Maddi hasarlı kaza sonrası ne yapılmalı

Vatandaşların kaza sonrası yapması gerekenleri anlatan Erol, şöyle devam etti:
"Vatandaşlarımız kaza sonrası hasar gören araçlarını hemen plakaları okunacak şekilde fotoğraflamaları lazım. Fotoğraflama işlemlerini tamamlayan arkadaşlar trafiği çok fazla tıkamadan araçlarını yolun kenarına almalı. Bu işlemden sonra da kendi aralarında anlaşarak kaza tespit tutanaklarını düzenlemeye başlayabilirler. Bu işlemin ardından sürücüler birbirlerinin ehliyet, ruhsat ve trafik sigortası fotokopilerini de almalı. Aldıkları bu belgelerle sigorta şirketlerine giderek araçlarını tamir ettirebiliyorlar."

Trafiğin kapanmasını engelliyor

Maddi hasarlı kazaların çok azına artık polisin gittiğini dile getiren Erol, şunları kaydetti:
"Günde ortalama 10 maddi hasarlı kazadan artık 3'üne polis gidiyor. Diğerlerinde vatandaşlarımız aralarında anlaşarak kaza tespit tutanağını düzenleyebiliyorlar. Böylelikle kaza yerine polis gelene kadar trafik kapanmıyor. Önceden kaza yapan araçlar yolun ortasında kalıyor ve trafik dakikalarca kapalı kalıyordu. Bu da diğer kaza risklerini beraberinde getirebiliyordu. Vatandaşlarımızın kaza tespit tutanaklarını kendileri düzenlemesi çok faydalı oldu, hem polisimiz hem de trafik için."

İsmail Erol, kaza tespit tutanaklarının sigorta şirketlerinden ya da polis ekiplerinden tedarik edilebileceğini sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.