Plüton'un sıradağları görüntülendi

Plüton'un sıradağları görüntülendi

New Horizons uzay aracından gönderilen yeni fotoğraflarda Plüton'un yüzeyi ve iki uydusuna ait yeni detaylar var. Gezegenin yüzeyindeki sıradağların yanı sıra, Nix ve Hydra uydularının şekli de ortaya çıktı.

NASA, Plüton'un yüzeyindeki sıradağları gözler önüne seren bir fotoğrafla iki küçük uydusu Nix ve Hydra'nın ilk detaylı fotoğrafını sundu.

Plüton'un Tombaugh Regio adı verilen bölgesine ait yeni fotoğrafta, bölgenin güneybatısında yer alan sıradağları görüntülendi. Aydınlık ve buzul alanlar ile karanlık ve bozuk arazi arasında kalan dağlar, New Horizons'ın LORRI kamerasıyla 14 Temmuz günü 77 bin kilometreden görüntülendi. Dünya'ya 20 Temmuz'da ulaşan fotoğrafta, genişliği 1 kilometre olan yapılar bile görülebiliyor.

LORRI kamerası, ışığı insan gözünden 1 milyon kat daha algılayabiliyor. Bu sayede Güneş'ten 5 milyar kilometre uzakta olsa bile New Horizons tarafından görülebiliyor.

Nix ve Hydra'nın şekli ortaya çıktı

New Horizons, Ralpd adlı donanımıyla Plüton'un uyduları Nix ve Hydra'nın ilk detaylı görüntüsünü de elde etti. NASA'nın sunduğu fotoğrafta, Nix 165 bin kilometreden kırmızı bir nokta olarak belirdi. Gök cisminin 42 kilometre uzunluğunda ve 36 kilometre genişliğinde olduğu belirtildi.

Bozuk bir şekle sahip olan Hydra ise LORRI tarafından 231 bin kilometreden elde edilen fotoğrafta siyah-beyaz görüntülendi. Uydunun uzunluğu 55 kilometre olarak açıklandı.

NASA, Nix'in baskın olan renginin gri olduğunu, rengin artırıldığı fotoğraflarda ise bezelye şeklindeki uydunun kızıl bölgelerinin ortaya çıktığını belirtti. Plüton sistemine ait yeni veriler yarın açıklanacak.

Kaynak: NASA ve Al Jazeera

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.