Plüton’un görüntüsü netleşmeye başladı

Plüton’un görüntüsü netleşmeye başladı

New Horizons uzay aracı, dokuz yıl süren yolculuğun ardından 14 Temmuz'da yörüngesine gireceği Plüton'un yeni fotoğraflarını elde etti

NASA, Plüton sistemine gönderilen ilk uzay aracı New Horizons'ın Haziran sonu ve 1 Temmuz'da çektiği fotoğrafları yayınladı. 4.8 milyar kilometrelik yolculuğun sonuna yaklaşan uzay aracı, Plüton'un renkli ve siyah-beyaz fotoğraflarını elde etti.

NASA, 25 ve 29 Haziran tarihlerinde sırasıyla 24 milyon ve 18 milyon kilometre mesafelerde çekilen görüntülerde Plüton'un üzerinde noktalar görüldüğünü, en büyük uydusu Charon'un ise gri renkte  belirdiğini belirtti. Her iki tarihte elde edilen fotoğrafların birleştirilmesiyle elde edilen kare, her iki gök cisminin yapısı hakkında ilk detaylı ipuçlarını sundu.

New Horizons ekibinde yer alan William McKinnon, "Bu kadar mesafeden yüzeyi detaylı görebilmek alışık olduğumuz bir şey değil. İleride göreceklerimiz konusunda şimdiden heyecanımız artıyor" ifadesini kullandı.

Plüton'un 1 Temmuz'da 16 milyon kilometreden elde edilen siyah-beyaz fotoğrafında ise iki büyük siyah bölge ortaya çıktı. NASA, her ikisi de yaklaşık 480 kilometre genişliğinde olan lekelerin bir tanesinin ekvatora yakın, diğerinin de kenarında yer aldığını belirtti.

New Horizons baş mühendisi Alan Stern, 'lekelerin ne olduğunu bilmediklerini ve en kısa zamanda bu soruyu cevaplamak istediklerini' söyledi. Stern, Plüton ve Charon arasındaki renk farkının nereden kaynaklandığını da anlayacaklarını ifade etti.

Kaynak: Al Jazeera

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.