Plastikte dünya yedincisiyiz!

Plastikte dünya yedincisiyiz!

Geçen yıl plastik üretimini 8,1 milyon tona yükselterek Avrupa ikincisi konumuna yükselen Türkiye, plastik sektörünün ağırlıklı kısmını oluşturan mamullerde yüzde 17 artışla 34,3 milyar dolar üretim değerine ulaştı.

Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED), Türkiye Plastik Sektörü Raporu 2013'ü yayımladı. Mamul ve hammadde üretim, dış ticaret ve birim fiyatlarına ilişkin veri ve analizlere yer verilen raporda, Türkiye ve dünya plastik sektörü verilerinin yanı sıra 2014'e ilişkin ülke ve dünya ekonomisindeki gelişmeler, olası riskler ve plastik sektörüne etki etmesi olası ekonomik gelişmelerle risklere ilişkin değerlendirmeler de yer aldı.

Raporda yer verilen bilgilere göre, Türkiye 2013 yılında 8,1 milyon ton üretimle Avrupa'nın ikinci büyük plastik üretici ülkesi konumuna yükseldi. Türkiye, plastik sektörünün ağırlıklı kısmını oluşturan mamullerde, 2013 yılı üretimde değer bazında yüzde 17 artışla 34,3 milyar dolar üretim değerine ulaştı.

Üretim miktarı bazında yüzde 2,8 payla dünyanın 7'nci büyük plastik üreticisi ülkesi olan Türkiye, diğer yandan, 19,5 milyar dolarlık dış ticaret hacmiyle de dünya dış ticaretinden yüzde 2 pay aldı.

Türkiye'nin dünya plastik mamul ihracatındaki payı yüzde 1 seviyesinde gerçekleşti. Buna karşılık hammadde ithalatındaki payı yüzde 3,4 oldu. Plastik mamullerde 2013 sonunda bir önceki yıla göre yüzde 13 artışla, 4 milyar 583 milyar dolar ihracata ulaşıldı.
Plastik mamullerde yurt içi talebin tamamına yakını karşılandı; 1 milyar 680 milyon dolar dış ticaret fazlası verildi. Plastik mamul ve hammaddede toplam ihracat 5.6 milyar liraya ulaştı. Buna karşılık, Türkiye'de yeterli üretim olmaması nedeniyle zorunlu olarak sektör 10,9 milyar dolarlık hammadde ithal etti.

- Plastik mamullerdeki gelişmeler

Türkiye'de plastik ürünlerde miktar bazında üretim bir önceki yıla göre yüzde 14 artarak 8,1 milyon tona yükseldi. Bu üretimin değeri ise 34 milyar 364 milyon dolar olarak ölçüldü. Sektör, plastik mamullerde toplam yurt içi talebin yüzde 91'ini karşılarken, üretimin yüzde 13'ünü de ihraç etti.

Sektörün ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 13 artarak 4 milyar 583 milyon dolar, ithalatı 2 milyar 902 milyon dolar, dış ticaret fazlası da 1 milyar 680 milyon dolar oldu. Türkiye plastik mamul üreticileri, az sayıda dış ticaret fazlası veren sektörlerden biri olma özelliğini 2013 yılında da korudu.

Ekonomik gelişmişlikle doğrudan ilişkisi bulunan kişi başına plastik mamul tüketimindeki artış da devam etti. Plastik mamullerde yurt içi tüketim miktar olarak 7,1 milyon ton, değer bazında ise 32 milyar 684 milyon dolara ulaştı. Kişi başına tüketim 2007 yılındaki 58 kilogram seviyesinden, krizin de etkisiyle 2009 sonunda 50 kilograma düştü. Ancak bu yılın sonundan itibaren düzenli ve hızlı bir artışla, 2013 yılı sonunda 74 kilogram seviyesine ulaştı. Raporda kişi başına tüketimin hala gelişmiş batı ülkelerinin yüzde 60'ı seviyesinde olduğu bilgisine de yer verildi.

- Yatırımlarda gerileme

PLASFED raporunda, sektörün makine-teçhizat yatırımlarındaki gerilemeye de dikkat çekildi. Rapora göre, sektörün makine-teçhizat yatırımları bir önceki yıla göre yüzde 7 oranında azalarak 732 milyon dolar seviyesine geriledi.

Raporu değerlendiren PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, sektörün büyümesinden memnuniyet duyduklarını, ancak risklerin de farkında olduklarını belirtti. Aksoy, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Plastik sektörümüz büyümeye devam ediyor. Bunun bilincindeyiz ancak başta kur riski olmak üzere, yapısal nedenlerden dolayı ciddi bir dış ticaret işlemi gerçekleştiren sektörümüzü zor günler bekliyor. Hem yeni gelişmelerle ortaya çıkan kısa vadeli risklerin, hem de yapısal sorunlar nedeniyle uzun vadeli risklerin farkındayız. Sektörümüze yönelik karar alıcılarla birlikte yeni çalışmalar yapmamız gerekiyor. Öncelikle, TL'nin değer kaybının ihracat açısından avantaj sağladığı zannedilse de sektörümüzün zorunlu olarak, Türkiye'de üretimi olmadığı için çok büyük miktarda hammadde ithal ettiği unutulmamalı. Bunun yanında, üretimin büyük kısmı da iç pazarda tüketiliyor. Dolayısıyla plastik sektörü iki yönlü bir kur riskini taşımaktadır."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.