'PKK ve PYD'nin Kürt halkına vadedeceği bir gelecek yok'

'PKK ve PYD'nin Kürt halkına vadedeceği bir gelecek yok'

ENKS Başkanı İbrahim Bıro, "PKK ve PYD'nin Kürt halkına vadedeceği bir gelecek yok. ENKS olarak PYD'nin ilan ettiği idarenin hiçbir yasal dayanağının olmadığı ve halk tarafından desteklenmediğinin farkındayız." dedi.

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Başkanı İbrahim Bıro, Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü PYD/PKK tarafından tek taraflı bir şekilde ilan edilen yönetimi tanımamaya devam edeceklerini belirtti.

Bıro, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentindeki ENKS ofisinde AA muhabirine Suriye'nin kuzeyindeki son durumla PYD'nin keyfi dayatmaları ve baskıları hakkında açıklamalarda bulundu.

PYD'nin, PKK'nın bir uzantısı olduğunu ve onun siyasi ajandasına göre hareket ettiğini belirten Bıro, "PKK ve PYD'nin Kürt halkına vadedeceği bir gelecek yok. ENKS olarak PYD'nin ilan ettiği idarenin hiçbir yasal dayanağının olmadığı ve halk tarafından desteklenmediğinin farkındayız. PYD'nin varlığı ve ortaya koydukları idareye karşı tepkilerimizi sürekli bir şekilde dile getirmek için gösteriler düzenlemeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

PYD'nin Suriye'nin Kürt bölgelerinde tek taraflı ilan ettiği yönetimde, özellikle halka karşı keyfi dayatmaların mevcut olduğunu dile getiren Bıro, "Tek taraflı ilan edilen yönetimin Suriye rejimi ve PYD arasında yapılan anlaşma sonucu meydana geldiğini çok iyi biliyoruz. Bu yüzden PYD, diğer Kürt siyasi partilerin o bölgede herhangi bir rol üstlenmesine müsaade etmiyor. PYD özellikle Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) çatısındaki siyasi partilere saldırıp, çalışmalarına hiçbir suretle izin vermiyor." dedi.

Suriye'nin kuzeyindeki sivillerin durumunun PYD'nin dayatmalarından dolayı her geçen gün daha kötü bir seviyeye ulaştığına değinen Bıro, bu konuda şunları söyledi:

"Suriye'de uzun bir süredir devam eden iç savaştan dolayı halk çok kötü bir süreçten geçiyor. PYD'nin elinde tuttuğu bölgelerdeki halkın durumu daha kötü çünkü haksız yere sivillerden vergi alınıyor. PYD bununla da yetinmeyip kendisi tarafından ilan edilen mecburi askerliği gençlere dayatıyor. Bu dayatmalardan dolayı yaşları 18-35 arasında olan gençlerin yüzde 80'i Suriye'yi terk etmiş durumda. PYD tarafından açılan okullarda, çocuklara farklı müfredatların yer aldığı dersler okutuluyor. Uzun yıllar boyunca çocuklarımız tek bir müfredat üzerinde eğitim aldı ve bunun ani bir şekilde Kürtçe adı altında değiştirilmeye çalışılması çocuklarımızın ileride ciddi sorunlarla karşılaşması demektir. Rejimin eğitim kurumları bile söz konusu okulları tanımıyor."

ABD'nin PYD'yi askeri operasyonlarda kullandığının altını çizen Bıro, "Şu anda Rakka operasyonu gündemde olduğundan dolayı ABD, PYD'yi kullanmak istiyor. Suriye'deki iç savaş sona yaklaşırsa, PYD'nin hiçbir yeri kalmayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

PYD'nin PKK'nın siyaseti üzerinden hareket ettiğine dikkati çeken Bıro, "PYD, Mesut Barzani başta olmak üzere Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Türkiye, Suriye muhalefeti ve ENKS'nin düşmanlığını yapıyor. Bu siyasetin hiçbir geleceği yok. Savaş bitince onlar da zayıflayacaklar." yorumunu yaptı.

"PYD ile birlikte 3 anlaşma imzaladık ancak görüştüğümüz kişilerin karar verme yetkililerinin olmadığını anladık." diyen Bıro, "Erbil ve Duhok'ta anlaşma imzalayıp, Suriye'ye gittiğimiz zaman karşı taraf YPG'den sorumlu olmadıklarını ve ellerinden bir şey gelmediğini söyledi. Biz de alınan kararları uygulamaya koyamayacak kişilerle bundan böyle anlaşma imzalamayacağımızı söyledik." dedi.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.