Piyasa, uygunsuz ve güvensiz ürün dolu

Piyasa, uygunsuz ve güvensiz ürün dolu

Yedi bakanlığın ürün denetimlerinden ‘bu kadar da olmaz’ dedirten sonuçlar ortaya çıktı.

‘Piyasa Gözetimi ve Denetimi’ raporuna göre Sağlık Bakanlığı’nın denetlediği 2 bin 340 kozmetik ürün ve tıbbi cihazın 2 bin 106’sı güvensiz ve uygunsuz. Raporda, uygunsuz olan ürünlere yönelik bakanlıkların önlem almaması eleştiriliyor.
 
Piyasada satılan çeşitli ürünlere yönelik 7 bakanlığın ayrı ayrı gerçekleştirdiği denetimlerden sağlık açısından beklenmedik derecede kötü sonuçlar ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı’nın denetimlerinde incelenen 2 bin 340 adet kozmetik ürün ve tıbbi cihazdan 2 bin 106’sı güvensiz ve uygunsuz olduğu anlaşıldı. Güvensizlik ve uygunsuzluk oranı yüzde 86 oldu. Yurtdışından ithal edilen 106 kozmetik üründen 105’i, ithal 597 tıbbi cihazdan 446’sı uygunsuz ve güvensiz çıkarken taklit olduğu tespit edilen 808 kozmetik ürün güvensiz ürün kapsamına alınarak imha edildi. Bunlardan 802’sine zamanaşımından dolayı 6’sına ise üreticisi tespit edilemediği için ceza kesilemedi.
 
Gümrük ve Ticaret Bakanlı-ğı’nın çocuk bakım ürünleri ve çocuk ekipmanlarına yönelik denetiminde ise 900 üründen 445’inin güvensiz ve uygunsuz olduğu anlaşıldı. 7 bakanlığın denetim sonuçlarının  değerlendirildiği Piyasa Gözetim ve Denetim 2013 raporunda yapılan denetimlere ilişkin sert eleştirilere yer verildi. Denetlenen toplam ürün sayısına göre teste gönderilen ürün sayısının az olduğu belirtilen raporda denetimlerin ağırlıklı olarak belge üzerinde yapıldığından şikayet edildi. Rapora göre bazı bakanlıkların teste gönderdikleri ürünlerin denetlenen ürünlere oranının yüzde 1’i bile geçmediği anlaşıldı. Raporda güvensiz ürünleri piyasadan toplatma, bu ürünlerin piyasaya arzını yasaklama, gerektiğinde imha etme gibi önlemlere daha sık başvurulması istendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın denetlediği inşaat malzemelerinin yüzde 30,3’ü güvensiz ve uygunsuz bulunurken bakanlığın tespit ettiği 83 güvensiz ürüne ilişkin herhangi bir önlem almadığı da raporda eleştirildi.
 
Piyasa gözetimi ve denetimi raporuna göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 99 bin gıda ürününe yönelik denetiminde 4 bin 625 ürün uygunsuz, 17 ürün güvensiz çıktı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın asansör, ayakkabı, elektrikli ekipmanlarda dahil 97 bin 546 üründen 7.993’ü ( yüzde 8,2) uygunsuz ve güvensiz bulundu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın toz maskeleri, iş eldiveni, kaynak siperi gibi kişisel koruyucu ürünlere yönelik incelemesinde 2 bin 569 üründen 684’ü (yüzde 26,6) güvensiz ve uygunsuz  iken Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın denetlediği kırtasiye, tekstil ve çocuk malzemelerinden oluşan 6 bin 417 üründen 563’ü (yüzde 8,8) güvensiz ve uygunsuz olduğu anlaşıldı. Ağırlıklı olarak cep telefonlarını denetleyen Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun denetimlerinde 999 üründen 280’i (yüzde 28) güvensiz ve uygunsuz çıktı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın denetimlerinde ise 370 üründen 26’sı (yüzde 7) güvensiz ve uygunsuz bulundu.  PGD raporunda piyasa denetiminde görev alan personel sayısı ve denetimler için harcanan paraya da yer verildi. Buna göre 2013’te 6.769 kamu görevlisi piyasa denetiminde görev aldı. Denetimler için 7 kamu kuruluşu 41 milyon 451 bin lira harcama yaptı. 2013’te harcanan para miktarı 2012’ye göre yüzde 33,2 artış gösterdi. Tüm piyasa denetimleri sonucu güvensiz ve uygunsuz bulunan toplam 14 bin 251 ürün için satıcı ve ithalatçılara 78 milyon lira para cezası kesildi.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.