Pişmaniye, Ramazan Bayramı'nı tatlandıracak

Pişmaniye, Ramazan Bayramı'nı tatlandıracak

Kocaeli'de 100'den fazla çeşitte üretilen pişmaniyeler, Ramazan Bayramı'nda damakları tatlandıracak

Kentin ünlü tatlısı pişmaniye, hafif, doğal ve sindirimi kolay olduğu için bayramlarda çikolata, baklava ve şekerlemelerin yerini almaya başladı.
 
Pişmaniye üreticisi Murat Can, İzmit'te 57 yıldır pişmaniye sektöründe hizmet verdiklerini belirterek, pişmaniyenin uluslararası festivallerle tanınan doğal tatlı olduğunu söyledi.
ISO 9001 Kalite Belgesi ve ISO 22000 Gıda Güvenliği Belgesi'ne sahip işletmelerinde 100 personelin çalıştığını, hijyen kurallarına uyarak her gün 3,5 ton pişmaniye ürettiklerini anlatan Can, 30 yıldır tüm Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Çin, Rusya ve bazı Türk Cumhuriyetleri'ne ihracat yaptıklarını dile getirdi.
Pişmaniyenin başkentinin İzmit olduğunu savunan Can, "Herkesin beğeniyle tüketmesinden kaynaklanan popülerliğinden dolayı diğer illerde de üretilmektedir fakat kalitesi İzmit'teki gibi olmamaktadır" dedi.
 
Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi
 
Can, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan'ın girişimiyle 2001'de coğrafi işaret tescili yapıldığını anımsatarak, pişmaniye çeken ustalar heykeli yapıldığını, 2009'dan beri festival düzenlendiğini, ürettikleri bin 40 metre uzunluğundaki pişmaniyenin Guinness Rekorlar Kitabı'na girdiğini vurguladı.
 
"Diğer tatlılara oranla ağızda kolay eriyen, mideye hazımsızlık vermeyen, baklavaya oranla sindirimi kolay, hafif tatlı türü pişmaniye, artık bayramlarda hediyelik çikolata ve diğer şekerlemelerin yerini almaya başladı" diyen Can, sindirime katkısı dışında, besin zenginliğinin bu tercihte etkili olduğunu kaydetti.
 
Bayram yaklaştıkça pişmaniye üreticilerinin yoğun çalışmaya girdiklerine dikkati çeken Can, şöyle devam etti:
 
"Şu anda ürün yetiştirmekte zorlanıyoruz. Hem lezzetli hem de fiyatları uygun 100'den fazla pişmaniye çeşidi, artık günümüzde hediyelik olarak teneke, ahşap ve lüks kartonlarda daha şık ambalajlarda satışa sunulmaktadır. Antep fıstıklı, fındıklı, kakaolu, çikolata kaplı, Türk kahveli, meyveli, damla sakızlı, tarçınlı, güllü ve benzeri çeşitlerle tüketicilere sunulan pişmaniyenin yanı sıra saray helvası, lokum, cezerye, mesir macunu ve kestane şekeri de ürün portföyümüz arasındadır.
Pişmaniye fiyatları, 5 ile 25 lira arasında değişiyor. Saray helvası ise 7 ile 30 lira arasında satılıyor."
 
Can, pişmaniyenin, iştahı kapattığını, tokluk hissi verdiğini, aç ve tok karnına da yenebildiğini belirterek, bayramda en çok saray helvası sattıklarını sözlerine ekledi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.