Pirince de zam geldi kuru fasulye-pilav lüks oldu

Pirince de zam geldi kuru fasulye-pilav lüks oldu

Çeltik yatağı Edirne’de pirince zam geldi. Kuru fasulyenin fiyatının artmasından sonra pirince de gelen zamla kuru fasulye pilav yemek lüks oldu. Geçtiğimiz yıl 3 TL’den satılan pirinç, marketlerde 5 TL’den satılmaya başladı.

Yeni yılda çok sayıda gıda ürününün zamlanmasının ardından nasibini pirinç de aldı. Sofraların beyaz prensesi olarak bilinen pirinç, marketlerde 4 TL ile 5 TL arasında satılıyor. Üreticiden 1,60 kuruş ile 2 TL arasında alınan çeltik marketlerde 5 TL’yi gördü. Son 3 yıldır çeltiğin fiyatına zam gelmezken, son günlerde 2 TL’ye kadar yükselmesi üreticinin yüzünü güldürdü.

    Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, üreticiden alınan çeltik ile raflarda satılan pirincin arasında bulunan büyük farkın nereden kaynaklandığını insanların görmesi gerektiğini söyledi. Yorulmaz, “Üreten değil burada aracı kazanmaktadır.” açıklamasında bulundu. Fasulyenin fiyatının yükselmesine anlam veremediğini aktaran Yorulmaz, “Ne yani Türkiye’de fasulye mi bitti? Her yerde her markette fasulye bulunmakta.” şeklinde konuştu. Türkiye’de 900 bin ton çeltik üretildiğini aktaran Yorulmaz, fiyatları Toprak Mahsulleri Ofisi’nin dengeleyebileceğini söyledi. Çeltiğin hak ettiği yere geldiğini anlatan Yorulmaz, “Osmancık pirinci geçen sene 3 buçuk liraya satıyorduk, bu sene 4 lira 25 kuruştan satılıyor. Baldo geçen sene 4 lira, bu sene 5 lira. Osmancık çeltiğini 2 liradan alıyorlarmış duyduğuma göre. 2 lira değerinde satılıyor.” diyerek, üreticinin bu fiyatlardan memnun olduğunu söyledi. İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ali Soydan ise son 3 yıldır çeltik fiyatlarında bir değişiklik olmadığını aktardı. Son 3 yıldır yükselmeyen fiyatın bu yıl yükseldiğini ifade etti ve bunu çeşitli sebeplere bağladı. Soydan, “Birincisi geçen yıldan bu yıla devreden çeltik fazla kalmadı. Dünyada çeltik fiyatlarında yükselme oldu. Türkiye’de dolar yükselince ithalat zorlaştı. Amerika’da GDO’lu çeltik pirincin de etkisi var. Türkiye’de hiçbir şekilde GDO’lu çeltik pirinç yok. Bu da tüketiciyi yerli ürüne haklı olarak yönlendirdi. Osmancık ve baldo satın almaya başladılar. Aksi takdirde bu yıl fiyatlar yükselmeseydi çeltik üreticisi zor durumdaydı, batardı, çeltik üretimi ciddi bir şekilde düşerdi.” dedi.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.