Pirinç 10 lira

Pirinç 10 lira

Baldoluk çeltiğin toptan kilogram fiyatı geçen yıla göre 4 liradan 2,4 liraya gerilerken, baldo pirincin marketteki fiyatı 10 liraya yaklaştı

Gönen Ziraat Odası Başkanı Necati Özkurt, ilçelerinin pirinçte marka haline geldiğini, özellikle baldoluk üründe kaliteli üretim gerçekleştirdiklerini söyledi.
 
Balıkesir'in Gönen, Manyas, Bursa'nın Karacabey ile Çanakkale'nin Biga ilçelerinde çeltik üretiminin yaygın olduğunu ifade eden Özkurt, ülke çeltik üretiminin yüzde 8'ini bu bölgenin karşıladığını belirtti. Bölge genelinde 2014 yılı ekilişinin 250 bin dekarı bulduğunu ve üretimin yüzde 70'inin baldoluk olduğunu vurgulayan Özkurt, şöyle devam etti:
 
"Ürünü işlemede ise Gönen ilk sıralarda geliyor. İlçede 27 işletme var. Bunların yıllık üretim kapasitesi 270 bin ton. Ülkenin ihtiyacı olan 600 bin ton pirincin neredeyse yarısı Gönen'de işleniyor. Bu yıl tarımda genel sorun olan mevsimsel şartlar çeltik üretimini de olumsuz etkiledi. Bir miktar azalma var ancak yüksek değil yüzde 7-8 civarında. Bunda ekimlerin gecikmesi de etkili oldu."
 
Geçen yılki fiyat artışı perakendede devam ediyor
 
Geçen yıl pirinçte beklenmedik bir fiyat artışı yaşandığına ve etkisinin kısmen halen sürdüğüne dikkati çeken Özkurt, şunları kaydetti:
 
"2013'ten bazı işletmelerde stoklar vardı. Bu yılki ürün de eklenince aslında sıkıntı olmaması lazımdı. Geçen yıl baldoluk çeltik 4 lira, Osmancık ise 2,5 lirayı gördü. Bu fiyatların yükselişini gören çiftçi tekrar çeltiğe döndü. Örneğin geçen yıl Gönen'de 20 bin dekarlık azalmayla ekim alanı 72 bin dekara gerilemişti. Bu yıl yine 90 bin ton alanda çeltik ekildi. Bu yıl ise baldoluk çeltik 2,4 liraya, Osmancık 1 lira 75 kuruşa kadar geriledi. Buna rağmen geçen yıl 8-9 lira aralığına kadar yükselen baldoluk pirinç, şimdi perakendede 10 liraya yaklaştı. Bazı marketlerde kilosu 9,6 liradan satılıyor."
 
Çiftçiden çeltiğin alış fiyatı düşerken, ithal ürün gelirken perakendede fiyat yükselişini anlamadıklarını dile getiren Özkurt, "2013'ün alışkanlığı olan yüksek fiyatlar marketlerde devam ediyor. Devletin 40 bin ton pirinç ithal edeceğini öğrendik. Yine de tüketiciye ulaşan fiyatların düşeceğini pek sanmıyorum. 20 bin tonu Mersin, 10 bin tonu Tekirdağ ve 10 bini Bandırma limanına gelecek. Bunlar gelince piyasa rahatlayacak, fiyatlar gerileyecek mi? Sanmıyorum. Zaten çiftçiden ürün ucuz alınıyor. Tüketiciye ulaşan fiyatlarda bir yükseklik var. Ürünün azlığından fiyatlar yükseliyor desek öyle de değil. Böyle olsa çiftçiden alım fiyatının geçen yıla oranla düşmemesi gerekiyor. İlgili mercilerin ithalat dışında bir çözüm üretmesi lazım" ifadelerini kullandı.
 
Özkurt, özel şirketlerin de pirinç ithal ettiğini ancak perakende fiyatında bir gerileme yaşanmadığını belirterek, ithalatın çözüm olmadığını savundu.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.