Philae kuyruklu yıldıza iniş yapmayı başardı

Philae kuyruklu yıldıza iniş yapmayı başardı

Avrupa Uzay Ajansının (ESA), kuyruklu yıldız yüzeyinde inceleme yapacak "Philae" adlı modülü kuyruklu yıldız 67P/Churyumov–Gerasimenko'nun yüzeyine indi.

Merkezi Paris'te bulunan kuruluştan yapılan açıklamada, Philae'nin kuyruklu yıldız 67P/Churyumov–Gerasimenko'nun yüzeyine başarıyla ulaştığı duyuruldu.
 
Sosyal paylaşım sitesi Twitter'da Philae'nin adına açılmış resmi hesaptan da "Ben vardım. Yeni adresim 67P" tweeti atıldı.
 
Philae, 10 yıl önce fırlatılan ve 67P'nin etrafında bir yörüngeye oturan Rosetta uzay aracının gövdesinden sabah saatlerinde başarıyla ayrılmıştı. Kuyruklu yıldıza ulaşan ilk araç özelliği taşıyan Philae'nin, 67P'nin yüzeyine inişi yaklaşık 7 saati buldu. Rosetta ve Philae adına açılan sosyal paylaşım sitesindeki resmi hesaplardan ise yolculuğa dair tüm ayrıntılar, fotoğraflar ve gelişmeler an ve an paylaşıldı. 
 
"Seni özleyeceğim"
 
Dünya'dan 10 yıl önce fırlatılan Rosetta uzay aracının bir parçası olan Phliea, bugün sabah saatlerinde araçtan ayrılma sürecini ise Twitter'da esprili bir dille yazdı. Phliea,  "Seni çok özleyeceğim Rosetta ama beni 67P'nin yüzeyinde nelerin beklediği konusunda da sabırsızlanıyorum", "Sonunda 10 yıldır ağrıyan bacaklarımı esnetebileceğim, çok mutluyum", "Sana 67P'den çok güzel kartpostallar yollayacağım" tweetlerini atarak ayrılma sürecinde takipçilerini bilgilendirdi. İlk fotoğrafını Rosetta'nın yüzeyinden ayrıldıktan hemen sonra çeken Phliea, "İlk kartpostalımı gördün mü? Tahmin et bakalım bu fotoğraf kime ait" yazarak Rosetta'nın adına açılmış @Esa_Rosetta hesabını etiketledi. Phliea, gönderdiği ilk fotoğrafa ilişkin "Rosetta seni hiç bu açıdan görmemiştim" yorumunda bulundu.
 
"Sen gittikten sonra biraz üşüdüm ama"
 
Uzay aracı Rosetta adına açılmış diğer resmi Twitter hesabından da tarihi süreç hakkında bilgilendirme tweetleri paylaşıldı. Philae'nın etiketlendiği tweetlerde Rosetta, "Küçük dostum benden ayrılmaya hazır mısın", "67P'ye gitmeden önce bu açıdan manzaranın son kez tadını çıkar" önerilerinde bulunurken, Philae'nin kendisinden ayrılmasından sonra "Sen gittikten sonra biraz üşüdüm ama şu an daha iyiyim. Lütfen bana kart atmayı unutma gittiğin yerlerden" tweetini attı.
 
31 aydır uykudaydı
 
67P kuyruklu yıldızını yakalamak için 10 yıl önce fırlatılan Rosetta, Jüpiter'in yörüngesine yakın uçan ilk uzay aracı. AEA, ana enerji kaynağı olarak sadece güneş enerjisi panellerini kullanan Rosetta ile enerji tasarrufu için 31 ay boyunca hiç iletişim kurulmadı. Rosetta'nın Twiter hesabından 31 aylık uykunun sona erdiği ise "Merhaba dünya" twetiyle duyurulmuştu. Uzmanlar, sadece bugün elde edilen bilgilerle en az 90 akademik makalenin yazılabileceğini söylüyor.
 
İnsanlık için dönüm noktası
 
İnsanlığın uzay serüveni açısından önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilen bu uzay araştırmasıyla ilk kez bir kuyruklu yıldız, çok yakından tanınmış olacak. Rossetta’nın Dünya'dan yüz milyonlarca kilometre uzaklıktaki bu cisme ulaşması 7 milyar kilometreden daha uzun bir yolculuk gerektirdi. 
 
Rosetta'nın iniş aracı Philae, kuyruklu yıldız yüzeyinde görüntüler alıp ölçüm yaparak elde ettiği verileri Dünya'ya gönderecek. Philae'nin topladığı bilgilerin kuyruklu yıldızların yapısına ilişkin birçok soruya ışık tutması bekleniyor.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.