Peygamberler şehri Eğil dünyaya açılıyor

Peygamberler şehri Eğil dünyaya açılıyor

Peygamberler şehri olarak bilinen Eğil'de 'Peygamberler Sempozyumu ve Tanıtım Günleri' etkinliği düzenleniyor.

Vali Mustafa Cahit Kıraç, "Diyarbakır'ı bütün yönleriyle hem kendimize hem dünyaya hem de komşu vilayetlere tanıtmak istiyoruz" dedi.
 
Diyarbakır'ı tüm dünyaya tanıtabilmek için 15-16 Mayıs tarihlerinde 'Peygamberler Sempozyumu ve Tanıtım Günleri' etkinliği düzenleniyor. Peygamberler şehri olarak bilinen Diyarbakır'ın Eğil ilçesinin tanıtımı için düzenlenecek olan sempozyum nedeniyle Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, bir toplantı düzenledi. Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Dicle Üniversitesi Rektörü Ayşegül Jale Saraç, Diyarbakır Müftüsü Nimettulah Erdoğmuş ve Eğil İlçe Kaymakamı Taner Bircan'ın da katıldığı toplantıda Diyarbakır'ın turistik öneminden konuşuldu. Hz. Zülkifl ve Hz. Elyesaa'nın kabirlerinin Diyarbakır'da bulunduğuna dair isminin Kuran-ı Kerim'de geçtiğini belirten Vali Mustafa Cahit Kıraç, Nebi Harun, Nebi Hallak, Nebi Harut, Nebi Ömer, Nebi Danyal ve Nebi Hürmüz'ün de kabirlerinin Eğil ilçesinde bulunduğunu söyledi.

EN GÜZEL EV SAHİPLİĞİNİ YAPMAMIZ LAZIM

Vali Kıraç, "Sempozyum ilk defa uluslararası nitelikte olacak. Buna değişik ülkelerden akademisyenler katılarak burada fikirlerini ve görüşlerini sunacaklar. Diyarbakır'ı bütün yönleriyle hem kendimize hem dünyaya hem de komşu vilayetlere tanıtmak istiyoruz. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde Diyarbakır'ı tanıtan bir CD hazırlamıştık. Suzan Suzi orada da halk müziği eşliğinde Diyarbakır'ın kültür varlığını tanıtmıştık. Şimdi inşallah ayın 15'ine yetiştirebilirsek gayret gösteriyoruz. Diyarbakır'daki peygamberler kabri, peygamberlerimiz, dini mekanlar, camilerimiz ve taasavuf müziği eşliğinde böyle bir tanıtım materyalini de yetiştirmeye gayret gösteriyoruz. Yine 23-26 Mayıs tarihleri arasında İslam tarihçileri derneği ve valiliğimizin işbirliği ile İslam tarihçileri toplantısını Diyarbakır'da gerçekleştiriyoruz. Diyarbakır'ın İslam tarihi içerisindeki yeri ve önemi nedir bunu ele alınıp tartışacağız. İlimizde merhum Sarı Saltuk var Haziran ayı içerisinde de Sarı Saltuk'u anma toplantısını şimdiden hazırlıyoruz. Bu naif ortamı, güzel ortamı gölgeleyecek davranışlardan bizim kaçınmamız lazım. İnsanları hoşgörü içerisinde, barış ve kardeşlik içerisinde onlara en güzel ev sahipliğini yapıp göstermemiz lazım. Bu sempozyumları Diyarbakır'ı, Diyarbakırlıların kadim kültürüyle gelen misafirleri buluşturma etkinliği olarak kabul ediyoruz. Diyarbakır insanının ne olduğunu yapılan programlarla anlatmak istiyoruz, bugünkü programların asıl amacı buydu. Sizi de bu programımızın müşterek ortağı olarak görüyoruz ve çok sayıda insan gelsin bu etkinliği izlesin ki Diyarbakır hakkettiği yeri alsın" diye konuştu. Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç da, Diyarbakır'ın kültür ve tarih şehri olması nedeniyle önemli bir inanç merkezi konumunda olduğunu ve dünyada örneği görülemeyecek ciddi bir manevi potansiyel değere sahip olduğunu dile getirdi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.