Peygamberimizin (asm) 'çok çiğneme' sünnetinin bilimsel sonuçları

Peygamberimizin (asm) 'çok çiğneme' sünnetinin bilimsel sonuçları

Dr. Osman Müftüoğlu anlattı

Ahmet Bilgi'nin haberi:

RİSALEHABER-Dr. Osman Müftüoğlu, yemeği çok çiğneyerek yavaş yiyenlerin daha sağlıklı olduğunu söyledi. Müftüoğlu'nun söyledikleri Peygamber Efendimizin (asm) sünnetine birebir uyuyor. 

Sünnetin hikmetinin bilimsel açıklaması

Müftoğlu, Hürriyet'teki yazısında "hızlı yiyenlerin yavaş yiyenlerden daha çok yağlandıklarını gösteren bulgulara güçlü bir kanıt daha eklendiğini" belirterek, yapılan araştırma sonucunu yazdı. Araştırma sonucu Peygamber Efendimizin (asm) yemekle ilgili sünnetinin hikmetini bilimsel olarak açıklıyor.

Her lokmayı en 10 kere çiğneyin

"İngiltere’de yapılan bir araştırmada yaklaşık 60 bin kişi incelendi ve yemeğini lokmaları iyice çiğneyerek yiyenlerin obeziteye yakalanma ihtimallerinin hızlı yiyenlere oranla yüzde 42 daha az olduğu belirlendi. Lokmaları uzun uzun çiğneyerek yeme süresini uzatmak tokluk hissinin beyne ulaşmasına kadar geçen yaklaşık yarım saatlik sürede daha kontrollü gıda tüketimi sağlıyor. Lokmaları iyice çiğnemenin hazmı da kolaylaştırdığı biliniyor. Tavsiyemiz şu: Prensip olarak her lokmayı en az on kez çiğneyin, tercihen de çiğneme sayısını yirminin üzerine çıkarmaya gayret edin."

Yavaşa yemek, küçük lokma

Yemeği yavaş yemek, lokmaları küçük almak ve iyice çiğnemek Hz. Peygamberin (asm) bir sünneti. Peygamber Efendimiz (asm) birçok hadisi-i şerifte günde iki öğün ve az yemenin, doymadan sofradan kalkmanın, lokmaları ağza göre almanın ve iyice çiğnedikten sonra yutmanın önemine değiniyor. (Muhammed Şemsüddin Makdisi, el-Adabu’ş-şeriyye, 3/174-176)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.