Peygamberimiz (sav) dehşetli fitneyi haber vermişti

Peygamberimiz (sav) dehşetli fitneyi haber vermişti

Moğol İmparatorluğu'nun kurucusu Cengiz Han'ın öldüğü gün.

Cengiz Han ya da Çingiz Han 1167 yılında doğmuştur. Adı, Moğolca'da demir anlamına gelen "Temür" kelimesinden türemiştir. Moğol kabilelerini bir araya toplayarak imparatorluk kurmuş ordusuyla birçok katliama imza atmıştır. Acımasız ve kana susamış birisi olduğu tüm dünya tarafından kabul görmüştür. İslam beldelerini tarumar ettikten sonra kendi iline dönerken yolda hastalanmış ve 18 Ağustos 1227'de ölmüştür.

Cengiz Han, kendisine karşı çıkanları, teslim olmamakta direnenleri, çocukları, kabileleri ve şehirleriyle birlikte ortadan kaldırırdı.

Çağdaşı olan İbnü’l-Esîr, Hz. Âdem’den o zamana kadar insanlığın mâruz kaldığı en büyük felâketin Moğol istilâsı olduğunu söyler ve “Keşke annem beni doğurmasaydı da tüyler ürpertici zulüm ve katliamları görmeseydim!” der.

Cengiz Han’ın orduları istilâ ettikleri İslâm ülkelerinde taş üstünde taş bırakmadılar. Kadın ve çocuklar dahil herkesi vahşice öldürdüler. Moğol askerleri, İslâm kültür ve medeniyetinin en önemli merkezlerini de tahrip ettiler. Camiler ahır olarak kullanıldı. Hârizmşahlar’ın ülkesi baştan başa viraneye çevrildi. XIII. yüzyılın ilk çeyreğinde meydana gelen bu olaylardan bir asır sonra bölgeyi gezen seyyahlar, Moğol istilâ ve tahribatının izlerine rastladıklarını söylerler.

Moğollar’ın İslâm kültür ve medeniyet eserlerini tahribe yönelik harekâtı, Cengiz Han’dan sonra Hülâgû ve diğer ahfadı tarafından da devam ettirilmiş, çok sayıda Müslüman katledilmiş, cami, medrese ve kütüphaneler yakılıp yıkılmıştır.1

"Yaklaşmakta olan bir şerden vay Arapların haline!"

Bediüzzaman Hazretleri de Mektubat'ın birkaç yerinde Cengiz Han ve torunu Hülagû fitnesinden bahsetmiş, Hz. Peygamberin (a.s.m) bu büyük katliam ve istilâlarını haber verdiğini aktarmıştır.

Resûl–i Ekrem Aleyhissalatü Vesselâm, nakl–i sahih–i kat'î ile ferman etmiş: "Yaklaşmakta olan bir şerden vay Arapların haline!" deyip, Cengiz ve Hülâgû’nun dehşetli fitnelerini ve Arap Devlet–i Abbasiyesini mahvedeceklerini haber vermiş.2

Perde altında yine o ehl–i dalâlet fırkaları, siyaset yoluyla Hülâgu–Cengiz fitnesini İslâmların başına getirdiler. Bu fitneden hem hadis, hem Hazret–i Ali Radıyallahu Anh sarîh bir sûrette aynı tarihiyle işaret ediyorlar. Sonra bu zamanımızın fitnesi en büyük bir fitne olduğundan, hem müteaddit hadisler, hem çok işârât–ı Kur’âniye aynı tarihiyle haber veriyorlar. 3

Bugünün Cengiz ve Hülagu fitnesi kim?

Bugün Dünya çapında değerlendirildiğinde Müslümanları katleden, İslam kültür ve medeniyetinin izlerini silmeye ve yok etmeye çalışanlar kimler? Geçmiş zamanda ortaya çıkan Cengiz ve Hülagu fitnesi ve saçtıkları dehşeti bugün Müslümanlara kim saçıyor? İslama ve Müslümanlara en çok zarar verenler kimler?

Dipnot

1 İslam Ansiklopedisi, yıl: 1993, cilt: 7,  sayfa: 367-369
2 Mektubat, s. 104
Mektubat, s. 293

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum