Peygamberimiz (asm) temizliğe çok önem verdi

Peygamberimiz (asm) temizliğe çok önem verdi

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Mekke’de basın mensuplarıyla bayramlaştı...

Risale Haber-Haber Merkezi
 
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Mekke’de basın mensuplarıyla bayramlaştı. Hac İdare Merkezi’nde gerçekleşen bayramlaşma programında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Kurban bayramınız mübarek olsun, haccınız mebrur olsun” dedi.
 
Bu yıl başarılı bir hac organizasyonu gerçekleştirdiklerini kaydeden Başkan Görmez, organizasyonda görülen eksikliklerin giderilmesi için kurayla belirlenen bazı hacılara organizasyonun işleyişi ile ilgili anket uyguladıklarını belirtti.
 
Eksiklerin görülerek sonraki yılda daha iyi bir hac organizasyonu yapmayı hedeflediklerini söyleyen Başkan Görmez, şunları söyledi;
 
“Hac organizasyonu her geçen yıl daha iyiye gidiyor…”
 
Türkiye’de kurayla, bazı hacılara, hac vazifesi öncesi verilen hazırlık kurslarından, müftülük kayıtlarında karşılaştıkları sorunlar, din görevlisi, kafile başkanlarının verdiği hizmetten, otellerde gördükleri ve hem Mekke hem Medine’ye intikallerde karşılaşılan sorunlarla ilgili anket uyguladık. Bunlar incelenerek eksiklikler tespit ediliyor. Bu sene 5 bin hacıya anket uyguladık. Türkiye'den profesyonel anketörler getirdik, soruların yöneltileceği insanlar ise kurayla belirlendi. Geçen sene de standart belirleyen bir şirket ile anlaşma yaptık. Onlar 10 kişiyi bizimle gönderdi. Her oteli dolaşıp, her hacıyla görüşerek Kabe’de, Cemerat’ta insanlara yaklaşarak, 'hangi kafileyle geldin, ne tür sorunlar yaşadınız' gibi sorular soruldu. Bunlar rapor haline getirildi. Bolu’da 3 günlük kampta konuştuk, tartıştık, bu sene de her kafile başkanıyla toplantıda bir araya gelip, eksikleri, kusurlarımızı değerlendirmeye çalışacağız. Gelecek sene nasıl daha iyi yapabilirizi konuşacağız. Belki ev sahibi ülkeyle paylaşmamız gereken konular var. Bunları maddeler halinde Hac Bakanı'yla paylaşacağız.
 
“Bu yıl toplam 2 milyon 85 bin 238 kişi hac görevi için kutsal topraklara geldi…”
 
Suudi Arabistan Hac Bakanlığı’nın bugün yayınladığı resmi rakamlara göre, bu yıl toplam 2 milyon 85 bin 238 kişi hac görevi için kutsal topraklara geldi. Suudili olup da hacca katılanların sayısı 237 bin 23, Suudi Arabistan’da yaşayan yabancılardan hacca katılanlar 459 bin 162. Dolayısıyla 696 bin 185 kişi buradan. Türkiye’de 1,5 milyon kayıtlı var, 59 bin kişi geliyor. Bizatihi ülkenin içinden gelen 696 bin kişi. Eğer kota varsa bütün Müslüman ülkeler için olmalı. Adalet bunu gerektirir. Resmi verilere göre, bu yıl dışarıdan gelen erkek hacı sayısı 758 bin 39, kadın hacıların sayısı da 631 bin 14.
 
“Bu topraklar İslam dünyasının aynası…”
 
Gerçekten burası İslam dünyasının aynasıdır. Hem Müslümanların hem İslam dininin hem de Peygamber Efendimizin gösterdiği hedefler noktasında çok ciddi sorunlar olduğu görülüyor. Peygamber Efendimiz temizliğe çok önem verdi. Müslümanların bütün fıkıh kitapları temizlik bölümüyle başlar. Diyanet İşleri Başkanlığı organizasyon konusunda son yıllarda ciddi mesafeler katetti. Diğer ülkelerle kıyaslandığında fark daha net görülebiliyor. 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.