Hilal ÇORBACIOĞLU

Hilal ÇORBACIOĞLU

Peygamberi anlatmak mı anlamak mı?

Peygamber kimdir sorusunun cevabı nasıl verilir? Daha da küçükken Peygamber Efendimizi (asm) nasıl biri olarak hayal ediyordunuz?

-Muhteşem bir insan olarak… (Ayşe Rana,7)
-Süper kahraman gibi kaslı, güçlü, çok iyi dövüş yapan biri. (Kemal ,9)
-Tombul yanaklı, beyaz tenli, siyah gözlü…(Ahmet ,8)

Peygamber Efendimizin (asm) sizi en çok etkileyen üç özelliği nedir?

-Cömert, efendi ve muhteşem olması.
- Güzel ahlaklı, iyi bir insan olması ve namaz kılması.
- Sabırlı, kararlı olması ve bütün gücüyle İslam’ı yayması.

Peygamber Efendimizle (asm) karşılaşsanız O’na ne sormak isterdiniz?

-Çocukken nasıl birisi olduğunu, ne yapmayı sevdiğini sorardım.
- Hayatı boyunca iyilikten vazgeçmeyerek Kur’ân-ı Kerîm-i anlatırken karşılaştığı zorluklara nasıl sabrettiğini sorardım.
- Cebrail’in nasıl göründüğünü sorardım.

Bizlere her gün yeni şeyler öğreten küçük mucizevi dünyalar… Öğrenmeye açık, heyecanlı, keyifli, merak duyan, sorgulayan en önemlisi… Böylesi bir emanete karşı en önemli sorumluluk öğretmek lakin hayranlığını, heyecanını kırmadan. Hele de öğrettiğiniz Allah’ın en sevgilisiyse… Ağzınızdan çıkan her cümlecik bir inci değerinde… Peygamberin Allah’ın en sevdiği kul oluşu, insan oluşu, ahlakının güzelliği, doğruluğu, çocukluk yılları, arkadaş ilişkileri, sosyal münasebetleri, ahlaki öğretileri, kahramanlığı, metaneti, cesareti, letafeti… Hepsi ve birçok hususiyeti çocuğa ürkütmeden, heyecanını kaçırıp ders verici bir edaya dönüşmeden, savaşları, zaferleri ballandıra ballandıra çocuğun gözünde tasvir edilmeden, daha çok vicdani temalara temas ederek doğru bir üslupla anlatılmalıdır.

Yukarıda çocukların okul öncesi dönemi geçirdikten sonraki yıllarda, o dönemde kendilerine verilen bilgiler doğrultusunda Peygamberimizle (asm) ilgili duygu ve düşünceleri var… Bize bazı ipuçları da veriyor esasen, onların duygularını en çok hangi yönlerinden etkilediğini, onunla ilgili en çok neleri merak edebileceklerini

Peygamberimizi anlatma yaşı ve şekli

Okul öncesi dönemde çocuğun ilgisini çekebilecek sorularla peygamberimizden bahsetmeye başlamalıyız. Çocuğa etkili ve kalıcı öğretme şekli dolaylı öğretmektir. Alt mesajlarda, bilinçaltına giden tüm kanallarda çocuğa doğru mesajları vermek gerekir. Anne baba sofrasından gezmesine, kişisel özelliklerinden sosyal münasebetlerine kadar hayatlarının her alanında peygamberimizin ahlakını yaşayarak hem alt hem sesli mesajlarla çocuğa örnek modeldir. Böylece çocuğun yanlış bir fikir oluşturması mümkün değildir.

Her gece yatmadan önce Allaha emanet edilen, her adı duyulduğunda salavat çeken annenin zikrine şahitlik eden, adı duyulduğunda o mübarek ellerin kalbe gittiğini gören, sofrada kırıntıları parmağıyla toplamayı alışkanlık edinen, yemeğe tuzla başlayan tuzla bitiren, besmeleyle su içmeye başlayıp oturarak bu davranışı alışkanlık haline getiren annenin bu davranışlarını izleyen evlat bir gün izah edilmesini isteyecektir. Bir gün bunları niye böyle yaptığınızı cevaplamanızı isteyecektir. Bu soru dönemi başladığı an itibari ile de peygamberimizi (asm) anlatmaya başlayabilirsiniz. Onun son peygamber olduğunu, peygamberin Allah’ın doğru yolları göstermesi için bu dünyada seçtiği kul demek olduğunu, bu kulun bunu güzel davranışlar sergileyerek hak etmiş olduğunu, nasıl bir çocuk olduğunu, nasıl bir baba olduğunu, nasıl bir dost olduğunu, nasıl bir insan olduğunu anlatabilirsiniz. Fakat bu anlatımın hepsini birden ve aynı anda yapmak doğru değildir. Mümkün olduğunca çocuğu sohbetin içine alarak, soru cevap şeklinde ve hatta soru sormasını teşvik ettirici yönlendirmelerle yapmak doğrudur. Ders verir gibi, dayatır gibi izahatta bulunmak doğru bir öğretim yöntemi olmaz.

Çocuk için olmazsa olmaz fizyolojik ve psikolojik gıdaları hangi hassasiyette veriyorsak onun ruh dünyasını şekillendirecek, duygularını besleyecek ve şuuraltını oluşturacak bilgileri de aynı titizlikle ve bünyesinin kaldıracağı ölçüde vermek gerekir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.