Petrol fiyatları 4,5 yılın en düşüğünde

Petrol fiyatları 4,5 yılın en düşüğünde

Petrol fiyatları, OPEC'in bugün Viyana'daki toplantısından çıkacak karar öncesinde arzda kısıntıya gidilmeyeceği beklentisiyle son 4,5 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Petrol fiyatlarında, bugünkü  Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) Viyana'daki toplantısından çıkacak karar öncesinde arzda kısıntıya gidilmeyeceği beklentileriyle düşüşler yaşanıyor. Brent petrol, 75,44 dolarla, Batı Teksas türü hampetrol (WTI) ise 71,93 dolarla yaklaşık 4,5 yılın en düşük seviyesine geriledi.
 
Brent petrolün varil fiyatının haziran ayından bu yana devam eden düşüş trendi, OPEC toplantısı öncesinde ivme kazandı. Haftaya 80 doların üzerinde başlayan Brent petrolün varil fiyatı, hafta boyunca ülke merkez bankalarından piyasaları destekleyici açıklamalar gelmesine ve dolardaki güçlenmeye karşın gerilemesini sürdürdü ve yaklaşık 4,5 yılın en düşük seviyesine indi. 
 
Brent petrolün varil fiyatı, İran Petrol Bakanı Bicen Namdar Zengene'nin OPEC'le ortak hareket ederek petrol üretiminin azaltılması gerektiğini söylemesinin ardından dün 78,83 dolara kadar yükselmesine karşın, kapanışa doğru gelen satışlarla 78 doların altına indi ve 77,52 dolardan günü tamamladı. Bugün de güne 77,35 dolardan başladıktan sonra, OPEC ülkelerinin arzda kısıntıya gitmeyeceği beklentilerinin ağırlık kazanmasıyla 75,44 dolarla 3 Eylül 2010'dan bu yana en düşük seviyeye gerileyen Brent petrolün varil fiyatı, şu dakikalarda 75,94 dolardan alıcı buluyor.
 
Analistler, OPEC toplantısında üye ülkelerin petrol arzı ve fiyatlarına ilişkin konular üzerinde yoğunlaşacağını belirterek, buradan gelecek haberlerin fiyatlar üzerinde belirleyici olacağını öngörüyor. Toplantıdan üretimde kısıntıya gidilmemesi kararının çıkması durumunda fiyatlar üzerindeki satış baskısının artacağına dikkati çeken analistler, Suudi Arabistan'ın pazar payını korumak isteyebileceği ve Irak'ın ise bu ülkenin yanında yer alabileceğini tahmin ediyor. Brent petrolün varil fiyatı için 77,6 doların direnç konumuna geldiğine işaret eden analistler, 74,2 doların destek olarak izleneceğini, düşüşlerin devamında bir sonraki desteğin 72,0 dolar seviyelerinde olduğunu ifade ediyor.
 
Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı ise ABD'de dün açıklanan verilerin karışık bir görünüm sergilemesinin ardından dar bantta sıkışık bir seyir izledi. Dün güne 74,44 dolardan başlayan WTI'nın varil fiyatı, kapanışa doğru 73,5 doların hemen üzerinde dengelendi. Bugün ise en yüksek 73,56 doları gören WTI'nın varil fiyatı, 71,89 dolarla Eylül 2010'dan bu yana en düşük seviyeye geriledikten sonra şu dakikalarda 72,24 dolardan işlem görüyor.
 
Analistler, ABD'de bugün piyasaların kapalı olduğuna işaret ederek, WTI'nın varil fiyatının 71 dolar psikolojik destek seviyesinin altına inmesiyle satışların ivme kazanabileceğini ve 68 dolar ve sonrasında 64,6 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceğini dile getiriyor.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.