Petrol akmasa bile Ceyhan para basacak

Petrol akmasa bile Ceyhan para basacak

Petrol akmadığı halde günde 750 bin varil petrol akıyormuş gibi, her varil için 1 dolar alınacak olan hat devreye girdiğinde kazanç daha da artacak.

Türkiye, Kuzey Irak petrollerinin dünya pazarlarına ulaşmasında en kârlı güzergâh olan Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı için bastırıyor. Irak Merkezi Hükümetinin çelişkili kararları ise iki tarafa da kazandıracak süreci yavaşlatıyor. Günlük 400 bin varil için anlaşma sağlanmış, daha sonra Merkezi Yönetim kararından vazgeçmişti. Bölgeden günlük 20-30 bin varil arasında petrol, hat aracılığıyla Ceyhan'a taşınacak, kısa süre içerisinde rakam 150 bin varile çıkacaktı. Petrolün Türkiye dışında, Suriye ya da İsrail üzerinden taşınması ise gerek güvenlik endişesi, gerekse büyük yatırım gerektirdiğinden hayata geçirilemiyor.

Türkiye, Irak'tan aldığı her varil petrol için 1 dolar taşıma ücreti alıyor. Bu çerçevede 3 yıl boyunca günlük 750 bin varil kapasiteli Kerkük-Yumurtalık hattı kullanılmasa dahi, anlaşma sebebiyle taşıma ücreti alınmaya devam edecek. Taşınma gerçekleştiğinde ise alınacak para daha da artacak. Bugün itibarıyla Ceyhan'da bulunan 135 bin varil kapasiteli 8 depo tamamen doldu. Dünya pazarlarına aktarılması için izin bekleyen 1 milyon 100 bin varil Irak petrolü, Türkiye'de bekliyor.

Boru hattı dünyaya petrol taşımaya başladığında, ilk etapta varil başına alınan 1 dolar taşıma ücreti daha da artacak. En büyük kazanç ise yıllık petrol üretimi 50 bin varille sınırlı olan Türkiye'nin petrolde arz güvenliğine stratejik katkı vermesi önemli olacak. Irak ise hattın kullanılması halinde 100 bin varil petrol satacak. Bunun ekonomik karşılığı ise 11 milyar dolar. Bu rakam, Kuzey Irak'taki petrol rezervleri düşünüldüğünde rahatlıkla 50 milyar dolara çıkabilecek potansiyel içeriyor. Kuzey Irak yönetimi, Irak'ın petrol gelirlerinden yüzde 17 pay alıyor.

Türkiye

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.