Peşin harcama ‘taksit'i solladı

Peşin harcama ‘taksit'i solladı

Kredi kartı mağduriyetini önlemek için başlatılan taksit sınırlaması meyvelerini verdi.

 Bankaların kredi kartı alacakları yüzde 27.2 düşüşle 34.5 milyar liraya geriledi. Kartla yapılan peşin alışverişler de taksitli harcamaları geride bıraktı. Taksitsiz alışveriş 42.2 milyar liraya yükseldi.

Ekonomi yönetiminin, tüketici kredilerindeki artış hızını düşürmek ve tasarrufları artırmak için bankacılık alanında 2013'ten itibaren başlattığı düzenlemeler olumlu sonuç verdi. Düzenlemelerin etkisiyle kredi artış hızı yüzde 28'den yüzde 14 seviyelerine gerilerken, kredi kartıyla yapılan peşin alışverişlerin tutarı taksitli alışverişleri geride bıraktı. Söz konusu düzenlemelerden en önemlilerinden biri kredi kartı ile yapılan alışverişlerde taksit sayısını 9 ile sınırlandıran düzenleme oldu. 1 Şubat 2014'te yürürlüğe giren düzenlemenin ardından kredi kartıyla yapılan taksitli alışverişlerin tutarı azalırken, peşin olarak tanımlanabilecek taksitsiz alışverişlerin tutarı ise artış gösterdi. Buna göre, 2013 sonu itibarıyla 47 milyar 479 milyon lira olan bankaların taksitli kredi kartı alacak tutarı, bu yılın ağustos ayında yüzde 27,2 gerileyerek 34 milyar 540 milyon liraya geriledi. Aynı dönemde taksitsiz kart alacak tutarı ise yüzde 16,2 artarak 42 milyar 220 milyon liraya ulaştı.

TAKSİT TAKSİT YAVAŞLAMA

Kredi genişleme hızını yavaşlatmak için geçen yıl başlayan tedbirlerden biri de taşıt, konut ve ihtiyaç kredilerine yönelikti. Böylelikle, tüketici kredilerine vade sınırlaması getirildi. Geçen yılki düzenleme ile birlikte, ihtiyaç kredilerinin vadesi 36 ayla sınırlandırılırken, 50 bin lira ve altındaki taşıtlar ile konut kredilerine verilecek kredilerin toplamı, konut ve taşıt bedelinin yüzde 75'ini aşamayacağı hükme bağlandı.


Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.