Perseid Meteor Yağmuru Nedir?(Ne Zaman ve Nasıl İzlenir?)

Perseid Meteor Yağmuru Nedir?(Ne Zaman ve Nasıl İzlenir?)

Perseid Meteor Yağmuru Doodle oldu. Yani arama motoru google Perseid Meteor Yağmuru'nu logosuna taşıdı.

Peki Perseid Meteor Yağmuru nedir? Perseid Meteor Yağmuru ile ilgili birçok ayrıntıyı sizler için derledik:
 
Perseid Meteor Yağmuru Nedir?
 
Perseid Meteor Yağmuru, halk arasında yıldız kayması olarak bilinen, aslında göktaşlarının son derece yüksek hızla dünya atmosferine girerek sürtünme sonucu yanmalar oluşturduğu göktaşı yağmurlarının en yoğun olanlarındandır. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) Antalya'da bulunan Ulusal Gözlemevi'nin 2014 yılı en önemli gök olayları arasında gösterdiği Perseid Göktaşı Yağmuru, 12-13 Ağustos gecelerinde en yoğun dönemine ulaşacak. Gökyüzünde muhteşem bir manzara ortaya çıkaracak bu önemli gök olayı, ışık yoğunluğunun en az olduğu bölgelerde çıplak gözle rahatlıkla izlenebilecek.
 
Dünyanın farklı yerlerinde Perseid Meteor Yağmur 
 
12-13 Ağustos gecesi yaşanacak gökyüzü şölenine ilişkin TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden (TUG) yapılan açıklamada, halk arasında 'yıldız kayması' diye bilinen olayın, aslında göktaşlarının son derece yüksek hızlarla Dünya atmosferine girerek sürtünme sonucu yanmasıyla oluştuğuna dikkat çekildi. Yıldızlarla ilgisi olmadığı belirtilen bu meteorların, çoğunluğu kum tanesinden daha küçük boyutlu kaya parçaları ve kozmik moloz olduğu, çoğunun Dünya yüzeyine hiç ulaşamadığı, yüzeye ulaşabilenlerin de meteorit adıyla anıldığı kaydedildi. Bu yüzden Perseid Meteor Yağmuru google tarafından doodle yapıldı.
 
Perseid Meteor Yağmuru Salı Gecesi Maksimuma Ulaşacak
 
Bu yıl 12- 13 Ağustos tarihlerinde, gece yarısından sonra meteor yağmuru maksimuma ulaşacak. Şehir ışıklarından uzak bir yerde gece boyunca saatte 90'a kadar meteor görmek mümkün. Perseid meteor yağmuruyla ilişkili tüm meteorlar Perseus (Kahraman) Takımyıldızı'ndan geliyormuş gibi görünecek. Bu yüzden özellikle Perseus Takımyıldızı'nın gece boyunca yükselmesini beklemek gerekecek. Perseus Takımyıldızı, ülkemizdeki gözlemciler için gece yarısı civarında Kuzeydoğu'dan yükselecek, bu sırada Ay da dolunaya yakın görünümde olacak. 
 
Perseid Meteor Yağmuru İzlemek İçin Özel  Alete ihtiyaç Yok
 
Meteor yağmurlarını gözlemek için insan gözü dışında özel bir gözlem aletine ihtiyaç olmadığını belirten TUG Müdürü Prof. Dr. Halil Kırbıyık, "İhtiyaç duyacağınız şeyler, şehir ışıklarından uzak bir yer, açık ve bulutsuz bir gökyüzü. Eğer hava soğuksa soğuğa karşı kalın giysiler ve tercihen rahat bir şezlongdur." diye konuştu.
 
Perseid Meteor Yağmuru Hakkında Önceden Tahmin Yürütmek Zor
 
Milletlerarası Meteor Teşkilatı'nın 1993 sağanağı hakkında verdiği bilgilere göre (Astronomy, Ekim 1993). 11/12 Ağustos gecesi meydana gelen sağanağın ilk sonuçları Japonya'dan gelir. Saat 20:30'a kadar meteor yağış miktarı normal görünmektedir. Saatte 40 meteorun düştüğü tespit edilmiştir. Avrupalı gözlemcilerden alınan ilk bilgiler ise, miktarın gece 20:00 ile 01:00 arasında saatte 100 meteor düşecek şekilde arttığı yönündedir. Fransa'daki gözlemciler 00:30 sularında miktarda 'normal'in iki misli bir artış görüldüğünü rapor ederler. Bu artış 01:00 ile 03:00 arasında tırmanmaya devam eder ve 03:00 ile 03:30 arasında azamî seviyeye çıkar.
 
Azamî seviyenin 500 olduğu tahmin edilmektedir. Kanarya Adaları"ndan yapılan gözlemler, saat 04:00'ten sonra yağışın yavaşladığını göstermekledir.
 
Bu bilgilerin kaydedildiği Astronomy dergisinde Martin Beech'in yorumlarına göre. sonuçlar, yağışın hiçbir zaman Önceden tahmin edildiği şekilde olmadığını göstermektedir. Muhtemel bir meteor fırtınası hakkında yapılacak ön tahminler tutmamaktadır. 11/12 Ağustos 1993 gecesi meydana gelen yağışta, normal seviyenin 5 kat üzerinde bir düşüş gözlenmiştir. Bu Perseid yağmuru, meteor düşüşleri hakkında önceden tahmin yürütmenin ne derece zor olduğunu göstermektedir. Aynı durum 1998 yılı Kasım ayı ortalarındaki meteor yağmuru için de geçerli olmuştur.
 
Perseid Meteor Yağmuru
 
New York Bilimler Akademisieski başkanlarından A. Cressy Morrison. insanın yerleşmiş düşüncelerden vazgeçip, kendine yabancı gelen gerçekleri kabulde direnmesini, onun tipik bir özelliği olarak zikreder (Man Does Not stand Alone, New York. 1945. s. 100). Ona göre. eski Yunanlılar, dünyanın küre şeklinde olduğunu biliyorlardı, fakat, insanların bunu kabul etmeleri için 2.000 senenin geçmesi gerekti.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.