Perakende yasasının gecikmesi esnafı bitirdi

Perakende yasasının gecikmesi esnafı bitirdi

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, geleneksel sosyo-ekonomik yapının hızla bozulduğunu söyledi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Perakendecilik Yasası’nın çıkarılmadığını, 1998’de yüzde 15 olan organize perakende zincirlerin pay oranının 2014’te yüzde 70’e yaklaştığını belirtti.

Yaptığı yazılı açıklamada, Palandöken, “Alınmayan önlemler, çıkarılması geciken Perakende Yasası, esnaf ve sanatkârı bitirme noktasına getirdi. Ekonominin kılcal damarlarının kurumasına müsaade etmeyiz. Esnaf ve sanatkârın içerisinde olmadığı bir kalkınma hayal olur.” dedi.

Geleneksel sosyo-ekonomik yapının ‘Perakendecilik Yasası’nın çıkarılmaması nedeniyle hızla bozulduğunu dile getiren Palandöken, piyasayı düzenleyecek Perakendecilik Yasası’nın çıkarılmamasından doğan haksız rekabetin olumsuz etkilerini esnaf ve sanatkârların yaşadığını ifade ederek, “Alınmayan bu önlemler esnaf ve sanatkârı bitirme noktasına getirmiştir.” dedi. Palandöken, 1980’li yıllarda başlayan zincir marketlerin sayısının 1985 yılında 50’yi geçmediğine işaret ederek, “1990 yılından itibaren organize perakendeciliğin hızla gelişme göstermesiyle, 1998 yılında süper market sayısı 2 bin 135’e, 2014 yılının daha başında ise yüzde 800’e yakın bir artış göstererek 16 bin 775 âdede ulaştı. Bu hızlı artış pazar paylarına da yansıyarak 1998’de yüzde 15 olan organize perakende zincirlerin pay oranları 2014’te yüzde 70’e yaklaştı.” şeklinde konuştu.

Zincir marketlerin belli bir büyüklüğe ulaşmış 144 markasının şube sayısının 16 bin 775 âdede ulaştığının, fakat bunların yarısının 4 markaya ait olduğunun altını çizen Palandöken, açıklamasına şöyle devam etti: “Zincir marketlerin büyümesinin yüzde 85’ini, toplam adedin de yüzde 50’sini bu 4 marka gerçekleştiriyor. Discount (ucuzcu) olarak piyasada isim yapan bu marketler privite label (kendilerine yönelik özel ürün) yaptırarak haksız rekabet etmektedirler. Piyasa hızla doluyor, yasanın bir an önce çıkması lazım.”

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.