Pekin Hamidiyye Üniversitesinde ramazan heyecanı

Pekin Hamidiyye Üniversitesinde ramazan heyecanı

Çin'in başkenti Pekin'de bir zamanlar Osmanlı Devleti ile Çinli Müslümanlar arasında manevi bir bağ kuran Niucie Camisi'nde iftar için bir araya gelen Müslümanlar, ramazan coşkusunu birlikte yaşıyor.

Çin'in başkenti Pekin'de bir zamanlar Osmanlı Devleti ile Çinli Müslümanlar arasında manevi bir bağ kuran Niucie Camisi'nde iftar için bir araya gelen Müslümanlar, ramazan coşkusunu birlikte yaşıyor. Cami, Osmanlı kaynaklarında "Pekin Hamidiye Üniversitesi" olarak anılıyor.
 
Niucie Camisi'nde gönüllü çalışan Müslümanlar iftar hazırlıkları yapıyor ve akşam ezanıyla hazırlanan şerbet, meyve ve hurmalarla oruçlarını açıyor.
 
Camide her gün yaklaşık 300 kişiye iftar veriliyor. Hayırseverlerin yardımıyla alınan malzemelerle pişirilen pilav, sebzeli et, salata ve buharda pişirilmiş ekmekler Çinli Müslümanlara ikram ediliyor.
 
Ramazan ayını manevi açıdan daha yoğun geçirmek isteyen Müslümanlar iftar öncesi camiye gelerek mukabele okuyor ve bu ayın faziletleri hakkında sohbet ediyor. Cami görevlileri de Çinli Müslümanlara ramazanın fazileti ve fitre gibi konuları anlatıyor.
 
Eş ve çocuklarıyla camiye gelen Müslümanlar, ramazan coşkusunu ailecek yaşamaya ve çocuklarına yaşatmaya çalışıyor. Müslümanlar, kardeşlik ve dayanışma kültürünün arttığı ramazan ayını mümkün olduğu kadar birlikte idrak etmeye gayret gösteriyor.
 
Pekinli bir Çinli Müslüman olan Vang, ramazan boyunca camiye gelerek buranın manevi havası içinde daha çok ibadet etmeye çalıştığını belirtti.
 
Çin'deki Müslümanların ramazan coşkusunu merak eden yabancı Müslümanlar da ülkenin en eski camilerinden Niucie Camisi'ne gelerek iftarlara katılıyor.
 
- Pekin Hamidiyye Üniversitesi
 
Niucie Camisi, Çin'in en eski camilerinden biri olmasının yanı sıra Osmanlı Devleti ile Çin Müslümanları arasında manevi bir bağ vazifesi gören ve Sultan II. Abdülhamid döneminde Pekin Hamidiyye Üniversitesi olarak anılan medeniyet eseri olarak biliniyor.
 
Pekin'in merkezinde bulunan ve kültür merkezi olarak yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan Niucie Camisi, ramazan ayında Müslümanların yaptığı tüm organizasyonlar için kullanılıyor.
 
Çin'deki birçok tarihi camide olduğu gibi kadınların da ibadetlerini rahatça yapacağı kadınlar mescidi ve küçük bir külliyesi bulunan Niucie Camisi, Osmanlı kaynaklarında "Darul Ulumil Hamidiye" ve "Pekin Hamidiye Üniversitesi", Çin kaynaklarında ise "Hui Ciao Şı Fan Şüe Tang" olarak anılıyor.
 
Çin'deki 56 etnik unsurdan 10'u Müslüman ve Pekin'de 72 cami bulunuyor.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum