Patriğin tehdidine Ayasofya'yı açarak cevap verelim

Patriğin tehdidine Ayasofya'yı açarak cevap verelim

Mustafa Özcan'dan Bartholomeos'a sert tepki

Risale Haber-Haber Merkezi

Fener Rum Patriği Bartholomeos'un Ayasofya'nın cami olmasına kaşı çıkması, kilişseye çevirlmesini istemesine tepki verenlerden biri de gazeteci Mustafa Özcan. Özcan, Akit'teki yazısında patriğin, "yaşadığı ülkeye karşı Haçlı seferi çağrısında bulunduğunu" söyledi.

Patrik Bartholomeos'un sözleri üzerine "Acaba son sıralarda dış politikasının temelini Pan Slavizme ve Ortodoksluğa dayandıran Putin’e ve ataklarına mı bel bağladı?" sorusunu yönelten Özcan, "Hiçbir gerekçesi akla mantığa ve yerel hukuk, devletlerarası hukuka istinat etmemektedir. Diğer Ortodoks kiliseleriyle birlikte gövde gösterisinde bulunan Patrik Cenapları aba altından sopa göstermekte ve Türkiye’yi tehdit etmektedir. Bartholomeos’un dayandığı tezlerden birisi şudur. Ayosafya’nın geçici statüsü değiştirilecekse veya tadil edilecekse kiliseye geri çevrilsin! Aslında bu İstanbul’u işgal eden İngilizlerin tarihi ve tatlı rüyasıdır. Ara bir formülle Ayasofya Amerikalılar ve İngilizlerin dayatmasıyla müzeye çevrilmiştir. Şimdi de Bartholomeos’un dayatmasıyla kiliseye çevrilmesi gündeme geliyor. Bir de suret-i haktan gözüküyor. Geçmişte de bazıları, Ayasofya’nın Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından yapıldığını gerekçe göstererek ve tarihi kullanımı da göz önüne alarak (Hıristiyan dönemin uzunluğu) yeniden kiliseye çevrilmesini talep etmiştir. Halbuki uluslar arası hukuk şöyle der: Statü değişirse eski statü avdet eder. Miras uzak geçmişe değil, yakın geçmişe aittir. Bunu görebilmek için hakperest olmak gerekir.  Aksi taktirde, Kilise yapılan bütün Jüpiter tapınaklarının yeniden eski haline avdet etmesi gerekir." dedi.

Özcan, patriğe verilecek en güzel cevabın "Ayasofya’yı yeniden ibadete açarak Fatih’in ruhunu şad etmek ve onun ötesinde Müslümanların birliğinin sembolü olan hilafeti diriltmek" olacağına dikkat çekti.

AYASOFYA'NIN AÇILMASI İÇİN KİM, NE DEDİ? TIKLAYINIZ

 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.