Patatesteki fiyat artışı üretim planlaması olmamasından

Patatesteki fiyat artışı üretim planlaması olmamasından

Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkan Vekili Halil Öztürk, son günlerde patates ve kuru fasulye fiyatlarının anormal artmasının temel sebebinin, üretim planlaması olmaması olduğunu söyledi.

Dar ve orta gelirli vatandaşın temel gıdaları arasında yer alan patatesin fiyatının cep yakmaya devam ettiğini belirterek, “Üretim alanlarındaki darlık sebebiyle patates fiyatları aşırı zamlandı, 5 liraya ulaşabileceği ifade ediliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın mutlaka üretim planlaması yapması gerektiğini yıllardır dile getiriyoruz. Üretim planlaması yapılmaması nedeniyle geçen yıl patates, üreticinin elinde kaldı. Tonlarca patates çöpe gitti. Bu yıl da üretici, para etmediği için patates ekmedi, dolayısıyla fiyatlar oldukça yükseldi. Ben patates fiyatlarının önümüzdeki günlerde daha da artacağını tahmin ediyorum.” dedi.

'YENİ ÜRETİM BÖLGELERİ TESPİT EDİLMELİ'

Anormal fiyat artışlarının sadece patateste yaşanmadığını belirten TÜSEMKOM Başkan Vekili Öztürk, “Anormal fiyat artışlarını biz daha önce soğan, domates gibi ürünlerde de gördük. Tarım Bakanlığı, zaman kaybetmeden ürün planlaması yapmalı. Patates üretimine elverişli yeni üretim bölgeleri tespit edilmeli. Arz talep dengesi, ihracat payı ve iklim şartları da hesaba katılarak, kontrollü bir üretim yapılması zorun hale gelmiştir. Böylece bir yıl üretici, daha sonraki yıl tüketici mağdur edilmemiş olur.” diye konuştu.

'İHRACATÇIYDIK, İTHALATÇI OLDUK'

Son üç ayda Arjantin’de yaşanan kuraklık, Çin’deki aşırı yağışlar ve Türkiye’de üretim seviyesinin düşmesi sebebiyle kuru fasulyede de fiyatların yüzde 59 arttığını vurgulayan Halil Öztürk, “Ülkemiz, önemli bir fasulye üretim merkeziydi. Üretimimiz kendimize yettiği gibi ihracat da yapıyorduk ama bugün ithalatçı konumuna neden düştük? Bu çok iyi sorgulanmalı.” dedi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.