Patates fiyatları düşüşe geçti ama...

Patates fiyatları düşüşe geçti ama...

Türkiye'nin en önemli patates üretim merkezlerinden Nevşehir'de patatesin depo çıkış fiyattı 1.80 TL'ye düştü.

Üreticilerin fiyatları düşürmesine karşı bazı büyük şehirlerde patates fiyatlarının 4.50 TL'ye çıktığını söyleyen Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, aracıların tüketicilerin ucuz patates yemesine engel olduklarını kaydetti. Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, yaptığı açıklamada, son 2 yıldır patatesleri depolarda çürüyen üreticilerin bu yıl artan fiyatlar ile birlikte bir nebze olsun nefes alabildiklerini ve borçlarını ödediklerini kaydetti. Patateste geçen haftalarda depo çıkışının 2.25 TL'ye kadar yükseldiğini ancak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sektör temsilcileri ile yaptığı toplantı sonrasında fiyatların 1.80 TL'ye kadar düştüğünü ifade eden Ekiz, bu fiyatın daha da aşağılara çekilmesinin beklenmemesi gerektiğini vurguladı.

Patates fiyatlarının yüksek olmasının en büyük sebebinin aracılar olduğunu ifade eden Ekiz, “Son iki gündür patates fiyatlarında hafif bir düşme oldu fakat bu düşüş inşallah çiftçimizin zararına olmayacak. Patates üreticilerimizin geçmiş yıllardan kalan borçlarını ödeyebilmesi için fiyatın bu seyrin daha da altına düşmemesi için çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Nevşehir'in önemli patates üretim ve depolama merkezlerinden olan Derinkuyu, Karapınar ve Kavak depo çıkışları 1.80 TL ile 2.10 TL arasında değişmekte. Eğer fiyatlar bu seyirde devam ederse bakanlığımızın da ithalat yapmama sözü var. Umarım bu böyle devam eder ve çiftçimizin elindeki malını değerlendirerek son iki yılın zararını kapatır. Bizim burada 1.50 TL'ye patates sattığımız dönemde patatesin 4 TL'ye hatta 4.50 TL'ye çıktığını basından öğrendik. Aradaki fark yüzde 100'ün üzerinde. Bu aracının kazandığı paraya da müdahale edilip edilmeyeceğini sayın bakanlık yetkililerine ilettik. Aracıların üreticilerden daha fazla kazandığına inanıyorum. Bu spekülasyonların ortadan kaldırılması ve rantçılara müdahale edilmesi konusunda bakanlığa isteklerimizi ilettik. Mutlaka üreticilere en büyük zararı onlar veriyor. Üretici ile tüketici arasındaki köprünün yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu patateste de böyle fasulyede de böyle. Kilo fiyatı 5 TL'ye satılan fasulyenin markete girdiğim zaman 16 TL'ye satıldığını görmek beni çok üzüyor. Aradaki fark 10 TL ve bu 10 TL'yi kimin kazandığının sorusunu halen bulabilmiş değiliz. Aynı durum patates için de geçerli” dedi.

Patates üreticisinin geçtiğimiz yıllarda ciddi oranda zarar ettiğini ve borçlarını ödeyemez duruma geldiklerini kaydeden Ekiz, bu yılki fiyatlar sayesinde üreticilerin borçlarını ödeyebildiklerini ancak ileri ki yıllarda aynı sorunların tekrarlanabileceği söyledi. Üretim maliyetlerinin her geçen yıl arttığını ve Türk üreticisinin yurt dışındaki üreticiler ile rekabet edemez hale geldiğinin altını çizen Ekiz, şöyle konuştu:

"Büyük zahmetler ile patates, fasulye üreten üreticilerden aracılar daha fazla kazanıyor. Üstelik üreticilerin girdileri sürekli artıyor. Mazot fiyatları günü birlik zam yiyor, elektrikte sürekli fiyat artıyor, ekim dönemlerinde gübre fiyatlarındaki artış ise kontrol edilemez seviyede. Bütün bunlara rağmen patates fiyatlarının yüksek olduğunun konuşulması bizi üzüyor. Biraz da girdilere bakmak lazım. Dış ülkeler ile bizim üreticilerimizin tarımdaki desteklerini kıyasladığımız zaman bizim çiftçimizin onlarla rekabet edebilme gücünün olmadığını, ayağa kalkamadığını görmemiz gerek. Gerçekten patates üreticisi de buğday üreticisi de dış ülkelerdeki üreticiler ile girdiler yüzünden rekabet edebilecek düzeyde değil. Bu eşitliğin sağlanması gerektiğine inanıyorum.”

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.