Patates, depoda 5 TL olmayı bekliyor

Patates, depoda 5 TL olmayı bekliyor

Son günlerde 3 TL’yi aşmasının ardından patates için ‘Patatesin kilosu 5 TL olacak’ söylentisi yayıldı.

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, “Bu söylenti nedeniyle patatesin 5 liraya çıkmasını bekleyen üreticiler ellerindeki ürünü satmıyor.” dedi. Türkiye’nin patates ambarı olarak adlandırılan Niğde ve Nevşehir yöresinde patates üreticilerinin fiyatın yükselmesi için 550 bin ton civarında depolama yaptığı belirtildi. Çiftçiler geçtiğimiz yıl patatesin kilosunu 80 kuruşa satarken, bu sene fiyat 1,5 TL’ye yükseldi. Büyük üreticilerin ise 5 TL açıklamasından sonra depolama yaptıkları ve bu nedenle fiyatların iyice yükseldiği iddia edildi.

  Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, patatesin piyasada 3-3,5 TL’ye satıldığını söyleyerek, bu fiyatın normal olmadığını söyledi. Patatesin 5 TL olacağına yönelik söylentiler sonrası büyük üreticilerin ürünleri depoladığını vurgulayan Kenar, Niğde ve Nevşehir’de toplam 550 bin ton patatesin depolarda bekletildiğini ifade etti. Üreticilerin yüzde 20’sinin ürününü ambarda beklettiğini anlatan Kenar, “Geçtiğimiz yıl fiyatların düşük olmasından dolayı çiftçimiz patatesi az ekmişti. Bu sene de geçtiğimiz yıl zarar edenler ürününü tarlada satmıştı. Piyasada patates var ancak geçtiğimiz yıla göre az. 5 TL’yi duyanlar da deposundaki patatesi çıkarmıyor.” diye konuştu.

  Deposunda 50 ton patates olduğunu söyleyen Coşkun Baydoğan da 5 TL söylentilerini abartılı bulduğunu söyledi. Patatesi satmak istediklerini ancak nakit parayla kimsenin almadığını dile getiren Baydoğan, “Ya vade ya da karşılığı olmayan çek senet veriyorlar. Bu da çiftçiye büyük zarar veriyor. Nakit para olmadığı sürece ben depomdaki patatesi satmayı düşünmüyorum. Bizim depomuzdan 1,5 TL’ye çıkan patates sofraya gelene kadar 5 TL oluyor. Burada çiftçi kazanıyor gibi görünüyor ama aradaki 3,5 lirayı komisyoncusu, nakliyecisi, tezgâhçısı kazanıyor.” dedi.

  Patates üreticisi Mehmet Özmen ise depolama iddialarına karşı çıktı. Patates fiyatının üreticide 1,3-1,7 TL arasında değiştiğinin altını çizen Özmen, patates almak isteyenlerin gelip patates alabildiklerini ifade etti. Pazarda, hallerde tezgâhların hiç boş kalmadığını vurgulayan Özmen, fiyatın pahalı olmasının çiftçiden kaynaklanmadığını dile getirdi.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.