Pastırma ve Sucuk Satışları Yüzde 70 Azaldı

Pastırma ve Sucuk Satışları Yüzde 70 Azaldı

Kurban etlerinin değerlendirilmesi nedeniyle entegre tesislerde yapılan sucuk ve pastırma satışlarında ciddi anlamda düşüş yaşandı-

KTB Başkanı Ünlü: "Fiyatlarda bir değişiklik olmadı ancak satışlar önceki aylara göre yüzde 70 oranında düştü, üretim tesisleri en alt kapasitede çalışıyor. Durgunluğun bir ay kadar devam etmesini bekliyoruz"
 
Geleneksel olarak kurban etlerinin sucuk ve pastırma yapılması, satışların yüzde 70 azalmasına neden oldu.
 
Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Şaban Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle İç Anadolu'da her yıl kurban etlerinin en az üçte birinin sucuk yapımında kullanıldığını söyledi.
 
Vatandaşların daha ucuza mal etmesi nedeniyle sucuğu evde yapmayı tercih ettiğini ifade eden Ünlü, "Pastırma yapamıyor olsalarda kurbanda ete doydukları için vatandaşımız bayramdan sonra pastırma da almıyor. Bu da sadece sucuk satışlarını değil pastırma satışlarını da olumsuz etkiliyor" dedi.
 
Batı bölgelerinde ve deniz kenarındaki illerde sucuk yapımının neredeyse yok denecek kadar az olduğunu belirten Ünlü, bayramdan sonraki yüzde 30'luk satışı da bu bölgelere gerçekleştirdiklerini vurguladı.
 
Satışların azalmasına rağmen fiyatların düşmediğine dikkati çeken Ünlü, şunları kaydetti:
 
"Fiyatlarda bir değişiklik olmadı ancak satışlar önceki aylara göre yüzde 70 oranında düştü, üretim tesisleri en alt kapasitede çalışıyor. Durgunluğun bir ay kadar devam etmesini bekliyoruz. Şuanda sıra pastırmanın toptan satışı 45, perakende satışı 55 lira. En iyi pastırma olarak bilinen sırt, bonfile ve antrikot pastırma çeşitlerinin toptan fiyatı 55, perakende fiyatı 70-75 lira. Sucuk da toptan 25-30 perakende ise 35-40 liradan satılıyor. Fiyat farkları pazarlama stratejilerine göre değişiyor. Yoksa hepsinin içeriği aynı."
 
Pastırma ve sucuk satıcıları yılbaşını bekliyor
Satışlardaki düşüşün yeni yılla birlikte yerini hareketliliğe bırakmasını beklediklerin belirten Ünlü, hediyelik satışların esnafın yüzünü güldürdüğünü dile getirdi.
 
Yılbaşında ciddi anlamda hediyelik pastırma sucuk satışı yaptıklarını aktaran Ünlü, şöyle devam etti:
 
"Türkiye genelinde pastırma üretiminin yüzde 80'i, sucuk içi üretiminin yüzde 60-70'i, sucuk üretiminin de yüzde 30'u Kayseri'de yapılıyor. Birçok ilde sucuk üretilmesine rağmen Kayseri'ye gelenler veya Kayseri'den başka illere giden insanlar mutlaka hediyelik pastırma sucuk alıyor. Sucuğun da pastırmanın da ana vatanı Kayseri. Vatandaşlar da bunu bildikleri için Kayseri pastırması ve sucuğuna özel ilgi duyuyor. Bu da satışların artmasını sağlıyor."
 
Pastırma ve sucuk satıcısı Ahmet Palamutoğlu da her yıl Kurban Bayramı'ndan sonra satışların bıçak gibi kesildiği il genelinde neredeyse hiç satış yapamadıklarını anlattı.
 
Bu dönemde yaşadıkları durgunluğu sahil kesimlerinden gelen siparişlerle aşmaya çalıştıklarına işaret eden Palamutoğlu, yılbaşından itibaren satışların yine artmasını beklediklerini bildirdi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.