Parmak kütletmek zararlı mı?

Parmak kütletmek zararlı mı?

Bilim insanları, parmak kütletmenin eklemlere nasıl bir etki ettiğini açıkladı.

Parmaklarınızı kütlettiğinizde, çevrenizde ‘o muhabbet çok zararlıymış, eklemlere ciddi hasarlar veriyormuş’ gibi cümlelerle sık sık karşılaşmışsınızdır. Peki bilimin buna cevabı ne? Gerçekten de parmaklarınızı kütletirken eklemlerinize de zarar veriyor musunuz?

Öncelikle parmaklarımızı kütlettiğimizde neler olduğuna bir bakalım. Sıvıyla dolu olan iki kemiğin birleştiği eklem kapsülündeki boş kısım, parmaklarımızı her kütlettiğimizde genişliyor ve buradaki sıvı kemikler arası boşluğu doldurmak için yetersiz kalıyor. Basıncın düşmesi ve sonrasında oluşan gaz dolu kabarcık, parmaklarımızı kütlettiğimiz sırada o meşhur sesin çıkmasını sağlıyor. Yani bu sesin arkasındaki tek şey bir kabarcık tanesi.

40 denekten alınan verilerle bir analiz yapan Dr. Robert D. Boutin, bu deneklerden 30’unda kütletme alışkanlığının olduğunu, 10’unun ise bunu hayatlarında hiç denemediğini ortaya çıkardı. Bir nevi eklemler için ısınma hareketi görevi üstlenen kütletme, eklemlerdeki hareket genliğinin de artmasını sağlıyor hatta eklem hastalıklarının önüne geçmesi için iyi bir yöntem bile olabileceği belirtiliyor. Zira test esnasında parmak kütleten kişilerde eklem iltihabı ya da şişlik gibi hastalıklara rastlanmadığı belirtildi.

Sonuç olarak ‘parmak kütletme, zararlıymış’ tezini savunan kişilere bu haberden yola çıkarak gerekli ‘bilimsel’ açıklamayı yapmanızda hiçbir sakınca yok.

Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.