Paris’te Filistin baharı

Paris’te Filistin baharı

Avrupa'da İngiltere’nin açtığı yoldan ilerleyen Fransa’dan tarihi bir karar çıktı.

İktidardaki Sosyalist Parti’ye bağlı milletvekillerinin sunduğu, Filistin’in devlet olarak tanınmasını öngören tasarı Fransa Meclisi tarafından kabul edildi.
 
Avrupa’da esen Filistin rüzgarı devam ediyor. İsveç’in geçen ay Filistin’i bağımsız devlet olarak kabul etmesinin yanı sıra İrlanda ve İngiltere parlamentolarında da alınan kararların ardından gözler Fransa’ya çevrildi. İktidardaki Sosyalist Parti (PS) milletvekillerinin sunduğu, Filistin’in devlet olarak tanınmasını öngören tasarı dün Fransa Meclisi’nde oylandı. Tasarı, 151 "hayır" oyuna karşı 339 "evet"le kabul edildi.  Kararla birlikte, İsrail hükümetine barış sürecinde daha fazla baskı yapılması öngörülüyor. Aynı konuya ilişkin bir başka karar tasarısının ise 11 Aralık’ta Fransa Senatosu’nda oylanması bekleniyor.
 
‘NİHAİ ÇÖZÜM İÇİN ADIM’
 
Geçtiğimiz günlerde tasarıyla ilgili mecliste yapılan oturumda konuşan Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Fransa’nın sorumluluklarını yerine getirerek Filistin’in devlet olarak tanıyacağını söylemişti. Fabius, “Asıl mesele ne zaman ve nasıl olacağıdır. Filistin’in tanınması anlaşmazlığın nihai çözüme kavuşturulmasına katkı sağlamak için fayda sağlayacaktır” demişti. Fabius daha önceki açıklamalarında da, Fransa’nın 1947 yılından beri Filistin’in devlet olarak tanınması konusunda konumunu muhafaza ettiğini ve iki devletli bir çözümden yana olduğunu bildirmişti.
 
DALGA DALGA YAYILIYOR
 
İspanya Meclisi, Filistin devletinin tanınması konusunda, hükümete tavsiye kararı sunulmasını geçen ay oy birliğiyle kabul etmişti. İngiltere’de parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası, Filistin’in devlet olarak tanınmasına ilişkin önergeyi ekim ayında kabul etmişti.Avrupa Parlamentosu (AP) da önceki günkü oturumunda Filistin’in devlet olarak tanınması yönündeki bir tasarıyı görüşmüştü. Bu tasarının da AP Genel Kurulu Aralık ayı oturumlarında oylanması öngörülüyor. Filistin’i tanıyan ülkeler, böylece Ortadoğu barış sürecinin canlandırılmasına katkıda bulunmayı umuyor. BM üyesi 193 ülkeden 135’i Filistin’i devlet olarak tanıyor. Bunlar arasında AB üyesi Bulgaristan, Malta, Polonya, Romanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Kıbrıs da yer alıyor.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.