Paris saldırısı, Avrupa camilerinde kınandı

Paris saldırısı, Avrupa camilerinde kınandı

Paris’teki dergi saldırısı, Avrupa genelindeki camilerde çeşitli dillerde okunan Cuma hutbelerinde de kınandı.

Almanya’nın başşehri Berlin’de Diyanet İşleri Türk İslâm Birliği’ne (DİTİB) bağlı Şehitlik Camisi’ndeki Cuma namazında hem Almanca hem de Türkçe okunan hutbede saldırı şiddetle kınandı. Konusu ‘’Hidayet kaynağı olarak Kur’ân’ı Kerîm’’ olan hutbenin sonunda, ‘’DİTİB olarak bu menfur saldırıyı nefret ve şiddetle kınıyoruz. İkisi polis olmak üzere 12 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısını bütün insanlığa yapılmış saldırı olarak değerlendiriyor ve asla kabul edilemez buluyoruz. Fransa halkının ve saldırıda ölenlerin yakınlarının acısının paylaşıyoruz’’ denildi. İslâm Kültür Merkezleri Birliği’ne bağlı Mabed Camii’nde okunan hutbede de İslâm’da insanın başka bir insana zulmetmesinin yasak olduğu ifade edilerek saldırı kınandı. Hutbede saldırı hakkında ‘’Paris’teki saldırıları şiddetle kınıyor, ölenlerin yakınlarının acısını paylaşıyoruz. Terörün hiçbir dinde yeri yoktur. İslâmî değerlerle kesinlikle bağdaştırılamaz’’ ifadesi yer aldı. Almanya’da 304 camisi bulunan İslâm Toplumu Millî Görüş teşkilatı da daha önce yayımladığı açıklamada, saldırıları kınamıştı. Bütün Millî Görüş camilerinde saldırıya ilişkin tepkinin vatandaşlara duyurulduğu kaydedildi.

HOLLANDA: İNSANLIĞA KARŞI SALDIRI

Paris’teki saldırı yaklaşık 1 milyon Müslümanın yaşadığı Hollanda’daki camilerde de kınandı. Hollanda Diyanet Vakfı’na bağlı camilerde okunan vaazda, İslâm’ın barış dini olduğuna dikkat çekildi ve “kime karşı kim tarafından yapılmış olursa olsun bu tür hadiselerin tasvip edilmesinin mümkün olamayacağı” belirtildi. Bu tür terör saldırılarının bütün insanlığa yapılmış olarak değerlendirildiği ifade edilen vaazda, saldırının Müslümanlara ve İslâm dinine mal edilemeyeceği vurgulandı. Hollanda’da bulunan Türk toplumuna ait farklı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de yayımladıkları mesajlarda saldırıyı kınadı.

AVUSTURYA: PROVOKASYONLARA GELMEYİN

Yaklaşık 600 bin Müslümanın yaşadığı Avusturya’daki camilerde de Cuma namazında Paris’te meydana gelen silahlı saldırı kınandı. Avusturya Türk İslam Birliği’ne (ATİB) bağlı camilerde okunan hutbede, hangi kaynaktan gelirse gelsin terörün bir insanlık suçu olduğu ve hedefi barış olan dinlerle bağdaştırılmasının kabul edilemeyeceği vurgulandı. Hutbelerde terörün toplumu bölmeye ve bir arada yaşamayı dinamitlemeye yönelik eylemler olduğuna işaret edildi. Provokasyonlara gelinmemesi konusunda vatandaşlar uyarılırken, şiddete ve nefrete karşı ortak tavır sergilenmesi istendi.

ALMANYA’DA ORTAK MANİFESTO

Öte yandan, Almanya Katolik Merkezi Komitesi’nden Alois Glück, Almanya’daki Müslümanlar Merkez Konseyi’nden Aiman Mazyek, Almanya Yahudileri Merkez Konseyi eski genel sekreteri Stefan Kramer, Münih ve Yukarı Bavyera Yahudi Toplumu Başkanı Charlotte Knobloch ve eski Berlin Piskoposu Wolfgang Huber, Bild gazetesinde saldırıyla ilgili ortak bir manifesto yayımladı. Manifestoda, Almanya’daki milyonlarca Hıristiyan, Müslüman ve Museviler adına Paris’teki terör saldırısı kınandı, ölenlerin acısının paylaşıldığı bildirildi. Manifestoda, ayrıca Kur’ân-ı Kerîm, İncil ve Tevrat’ın nefretin aksine sevgi kitapları olduğu vurgulandı. Berlin /aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.