Paris dumanaltı oldu, otobüsler ücretsiz.

Paris dumanaltı oldu, otobüsler ücretsiz.

Fransa'nın başkenti Paris duman örtüsü altında kaldı, otomobil, kamyon ve motosikletlerin şehre girmesi yasaklandı, kamu taşıma araçları birkaç günden beri ücret almıyor

1997'den beri ilk defa Fransa'nın başkenti Paris'te dumandan dolayı yine özel arabaların girişi yasaklandı. Son rakamı çift olan otomobil, kamyon ve motorsikletlerin dün şehre girişi yasaklanmasına rağmen, 600'den fazla polisin yaptığı kontrollerde yaklaşık 4 bin kişinin yasağa uymadığı belirlendi. Havadaki zararlı madde oranlarının azaldığı gözönüne alınarak yasak yeniden kaldırıldı

Geçen hafta Paris'teki partikül kirliliği büyük ölçüde artarak 1 metreküpteki partikül oranı 100 mikrogramı geçti. Bazı istasyonlardaki ölçümlerde bu oranın 180 mikrogramı bulduğu tesbit edildi. Havadaki partikül oranı metreküpte 80 miligramı geçtiğinde alarm verilmesi gerekiyor.

Çin'in başkenti Pekin'de geçen haftalarda yapılan ölçümlerde bu oranın 500 miligramı geçtiği görüldü. Avrupa'daki geçerli kurallara göre 10 mikrometrelik bir açıdaki ölçümlerde 1 metreküp havadaki partikül oranının 35 gün boyunca aralıksız olarak 50 mikrogramı geçmemesi gerekiyor. Aksi halde acil tedbirler alınması öngörülüyor.

Paris'te özel otolara getirilen yasak partikül oranını düşürmek ve artışını engellemek için konulmuştu. Yasak devam etmiş olsaydı sırada son rakamı tek olan arabalar vardı. Hükümetin talimatına göre elektrikli ve hibrit arabalar ile en az üç kişi taşıyan araçlar ve taksiler yasağın dışında tutuldu. Yasağa uymayanlara 22 Avro para cezası veriliyor.

Arabalara yasak uygulamasından önce şehirdeki hava kirliliğini önlemek için kamu taşıma araçlarına bilet alma mecburiyeti kaldırıldı. Birkaç gün önce başlatılan uygulama ile şehirde kiralanan bisikletler için de ücret alınmadı.

Paris'teki hava kirliliğinin hava durumuyla ilgili olduğu, yeterince rüzgar olmadığından gazların ve partiküllerin yukarıya yükselmediği bildirildi. Paris'le birlikte Fransa'nın daha başka bazı şehir ve yerleşim yerlerinde de kirlilik görüldü.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.