Papa: Müslümanlar ve Hristiyanlar kardeştir

Papa: Müslümanlar ve Hristiyanlar kardeştir

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francesco Afrika turunun üçüncü ayağı Orta Afrika Cumhuriyeti’nde cami ziyaret etti.

Papa, Başkent Bangui’nin en tehlikeli mahallesi olarak bilinen PK5 bölgesindeki Koudoukou Camisi’nde, “Müslümanlar ve Hristiyanlar kardeştir. Aranızdaki nefreti ve şiddeti durdurun” çağrısında bulundu. 

Son yıllardaki çatışmaların ardından çok az Müslüman’ın kaldığı başkent Bangui’nin kenar mahellesindeki Müslüman bölgesini ziyaret eden Papa için geniş güvenlik önlemleri alındı. Cami ziyareti Papa’nın 24 saat süre ayırdığı Orta Afrika gezisinin en riskli kısmı olarak medyada yer aldı. 

Son dönemdeki Müslüman ve Hristiyan çatışmalarının en şiddetli olarak yaşandığı bölgede teneke evlerin arasından çamurlu yolları aşarak Cami'ye ulaşan Papa şöyle konuştu:

“Yaratıcıya inandığını söyleyen insanlar barışın temsilcisi erkekler ve kadınlar olmalılar. Hep beraber nefrete, intikam almaya, şiddete hayır demeliyiz. En başta da yaratıcımız adına işlenen şiddete hayır demeliyiz. Hepinize selamlar.”

SİZLERİ ZİYARET ETMESEYDİM, ZİYARETİM AMACINA ULAŞMIŞ OLMAZDI

Papa, camiye doluşan Müslümanlara hitaben son olarak, “Eğer Orta Afrika’da sizleri ziyaret etmeseydim, ziyaretim amacına ulaşmış olmazdı.” dedi.

Papa, Kenya ve Uganda’nın ardından Orta Afrika’da da büyük bir kalabalığa hitap etti. Papa’nın Latin dilinde yaptığı konuşması yerel Sango diline tercüme edildi. 

Orta Afrika’da Seleka adındaki isyancı askerlerden oluşan koalisyon, Mart 2013’te başkent Bangui’nin kontrolünü tamamen ele geçirerek yönetime el koymuş ve Başkan François Bozize ülkeden kaçmıştı. Seleka darbesinden sonra Batı’nın araya girmesiyle isyancıların idaresine son verilmiş ve Hristiyan Anti-Balaka isyancıları darbeden sorumlu tuttukları ülkedeki bütün Müslümanlara saldırmış, 100 binden fazla Müslüman Orta Afrika’dan kaçmış, binlercesi de hayatını kaybetmişti. İnsan hakları örgütlerine göre Orta Afrika’da PK5 bölgesindeki yaklaşık 15 bin kişi ülkede kalan son Müslümanlar.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum