Pancarı biyoyakıt yaparsak açığı yine ithalatla kapatırız

Pancarı biyoyakıt yaparsak açığı yine ithalatla kapatırız

Alanında dünyanın en büyüğü kabul edilen Almanya'nın Köln kentindeki Uluslararası Bisküvi ve Şekerleme Fuarı 71 Türk firmasının da katılımıyla açıldı.

Ayten Çiftçi/ Ziver Ermiş'in haberi:

Türkiye ise ülke olarak İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği çatısı altında fuarda temsil ediliyor. Fuarın açılışında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker bir konuşma yaptı. Çikolata, şekerleme ve bisküvide Türkiye'nin 2012 yılında 2,2 milyar dolarlık ihracat yaptığını belirten Eker, 10 yıl sonra bu alandaki ihracatın 6-7 milyar dolara ulaşacağını söyledi. 15 yıl önce 7 şirketin katıldığı fuara bu yıl 71 şirketin katıldığını kaydeden Eker, şekerlemenin Türkiye'nin geleneksel ürünü olduğuna dikkat çekti. Eker, "Bu sektör bizim kültürümüz, tarihimiz, tarımsal üretimimizin aslında en önemli marka alanı bu alan. Dünya pazarlarında da diğer ülkelere göre daha önemli pozisyondayız." dedi.

Bakan Eker, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) mısır ve pancardan biyoetanol üretilmesine yönelik kararını yeniden gözden geçirmesini talep edeceklerini söyledi. EPDK'nın 2013'ten itibaren benzinde kullanılacak biyoetanol miktarını yüzde 2 olarak belirlemesini eleştiren Eker, insan gıdası ürünlerin enerjiye çevrilmesine karşı olduğunu ifade etti. Türkiye'de hububat üretim maliyetinin yüksek olduğunu belirten Eker şunları kaydetti: "Biz Brezilya gibi olamayız. Onlar yağmur ormanlarını kesip yerine GDO'lu mısır ekmişler. Bizde öyle değil. Mesela ayçiçeğinde Trakya dışında yağmur suyuyla tarımsal üretim yapamıyoruz. Sulamak için barajlar, kanallar açıyoruz. Özellikle şekerpancarında topraklar organik yönden zengin değil. Yüksek miktarda sulama ve gübreleme gerekiyor, elektrik kullanıyoruz. Bu da girdi maliyetlerimizi artırıyor. Bu ürünü biyoetanole çevirdiğimiz zaman gıda için ithalat yapmamız gerekecek. O zaman ne anlamı var?" Hububattan biyoetanol, yağlı tohumlardan ise biyodizel üretildiğini vurgulayan Eker, Türkiye'nin yağlı tohum üretiminin de tüketimi karşılamadığına dikkat çekti. Eker şunları kaydetti: "Mısır üretimini 11 yılda 2 milyon tondan 4,5 milyon tona çıkardık. Mısırdan yağ elde ediyoruz, gıdada kullanılıyor, dane olarak tavuk yemi, küspe olarak da büyükbaş hayvan yeminde kullanıyoruz. Buna ihtiyacımız var. Türkiye 50 yıldır ham yağ ithal ediyor. Bunu insan gıdası olarak kullanmak varken kalkıp arabanın deposunu dolduracaksın. Şu anda tüm bunların ekonomik analizlerini yapıyoruz. EPDK'ya konuyla ilgili görüşlerimizi bildireceğiz. Gıda ürünlerinin enerjiye çevrilmesini istemiyorum."

Zaman