Pancarda şeker oranı randevu sistemiyle korunacak

Pancarda şeker oranı randevu sistemiyle korunacak

Kayseri Şeker tarafından pancar çiftçisinin gelirini artırmak, ürün zayiatını ile mahsülün günlerce tarlalarda bekletilerek şeker oranının düşmesini önlemek için randevulu sistem başlatılıyor.

TÜBİTAK projesi kapsamında milli ekonomiye katkı sağlayıp çiftçilerin gelirini artırıcı projenin danışmanlığı da Erciyes Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Erdal Canyılmaz yapıyor. Erciyes Üniversitesi temsilcileri, Kayseri Şeker başkan ve yöneticileri, Kayseri Şeker’in 12 bölgesinden pancar nakliyecileri, maus ile nakliye yapan firma temsilcilerinin Kayseri Şeker’deki toplantısında konuşan Erciyes Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Canyılmaz, maus ile söküm ve randevulu sistemin milli ekonomiye ve çiftçi gelirine ne kadar kazanç sağlayacağı ve projenin nasıl uygulanacağı hususunda bilgilendirme yaptı.

Canyılmaz, “TÜBİTAK projesi kapsamında özellikle bu randevulu sistemin kurulabilmesi için Kayseri Şeker Fabrikası'yla bir proje başlatıldığını, projenin temel amacın milli ekonomiye katkıyı arttırabilmek, şeker pancarında meydana gelen zararın ortadan kaldırılabilmesi bu zararın mümkün olduğu kadar azalttıktan sonra özellikle hem çiftçiye hem fabrikaya ve sizlere olumlu yansımasıdır.” dedi.

Kayseri Şeker Genel Müdürü Levent Benli de yaptığı konuşmada, “Çiftçimiz pancarı eksin, söküm dahil bütün işlerini Kayseri Şeker olarak bizler yapmaya hazırız. Çiftçimiz ayaklarını çamura batırmadan hem de en karlı bir şekilde sökümünü de nakliyesini de randevulu sistem sayesinde hiçbir çiftçi mağdur edilmeden yapılmasını sağlamak gayreti içerisinde olduk.” diye konuştu.

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, “Bu uygulamadaki amacımız birincisi pancar çiftçisinin gelirini artırmak ikincisi çiftçinin işini kolaylaştırmak. Buradan oluşan karı da çiftçilerimiz nakliyeciler ve fabrikanın paylaşacağı bir sistem üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Başkan Akay, pancar ürününün tarladan sonraki aşamalarında heba olan ürünleri olduğunu aktararak, “Pancar yığınları tarlada beklerken yanıyor ve şeker heba oluyor. Bu sistemi uygulayabilirsek çiftçilerimiz ve nakliyecilerimiz kazançlı çıkacak Çiftçi saatlerce pancar tarlasında pancar yüklemesi için beklemeyecek, nakliyeci günlerce fabrikada kuyrukta beklemeyeceği bir modeli başlatıyoruz. Bu ve benzeri sistemler Avrupa’da uygulanıyor. Biz de bu sistemi daha iyi şekilde yürütecek kapasiteye ve alt yapıya sahibiz. Çiftçi, fabrika, nakliye şirketleri ve üniversitemizin desteği ile birlikte randevulu sistemi daha güzel şekilde uygulayabiliriz ve bu sayede çiftçimiz sadece tarım ile uğraşsın patron gibi çalışmaları seyretsin istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.