Pamuk üretimi 8 yılda 4 milyon tona çıkmalı

Pamuk üretimi 8 yılda 4 milyon tona çıkmalı

Pamuk üretimi 8 yılda 4 milyon tona çıkmalı

Üreticinin desteklenmesi gerektiğini belirten TETSİAD Başkanı Küçükçalık, Türkiye’nin yıllık pamuk ihtiyacının 1,7 milyon ton olduğunu ancak geçen yıl 550 bin ton pamuk üretimi yapıldığını belirterek, “Pamuk üretimindeki düşüş tehdidine karşılık üreticisinin desteklenmesi gerekiyor” dedi

Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) Başkanı Yaşar Küçükçalık, “Türkiye, dünya genelindeki en nitelikli pamuk üreticilerinden biri. Pamuk üretimi hedefimiz 2023 yılı itibariyle 4 milyon ton olmalıdır” dedi.

Küçükçalık, yaptığı yazılı açıklamada, son 15 yıldır pamuk üretim ve rekoltesinin önemli ölçüde azaldığına ve bu düşüşün ev tekstili sektörünü olumsuz etkilediğine dikkati çekti.

Dünyanın en önemli pamuk üreticilerinden biri olan Türkiye’de pamuk ekim alanlarının son 10 yılda neredeyse yüzde 50 azaldığını belirten Küçükçalık, Türkiye’nin tekstil ve hazır giyim sektörünün temel girdilerinden pamuğun, petrol ya da su gibi stratejik bir hammadde olduğunu ve pamuk üretiminde yurt içi talebi karşılayacak miktarda gerekli tarımsal potansiyeli bulunduğunu kaydetti.

TÜRKİYE’NİN YILLIKİHTİYACI 1.7 MİLYON TON

Küçükçalık, Türkiye’nin yıllık pamuk ihtiyacının yaklaşık 1,7 milyon ton olduğunu ve geçen yıl 550 bin ton kadar pamuk üretimi gerçekleştiğini aktararak, verim, kalite ve ürün eşitliliği bakımından Türkiye’nin, tarım ve tarıma dayalı diğer sektörler için büyük avantajlar sunan topraklara sahip olduğunu ifade etti. Türkiye’nin, tarım sektöründeki
bilinç düzeyini artırmaya devam ettikçe ürettiği katma değeri daha da önemli seviyelere taşıyacak potansiyelde bulunduğunu belirten Küçükçalık, bu nedenle hedefl erinin orta vadede 2 milyon ton, 2023 yılı itibariyle de 4 milyon ton olması gerektiğini vurguladı. Küçükçalık, “Ülkemiz üreticisinin bu başarısına ve Tarım Bakanlığımızın verdiği destekleme primine rağmen ülkemiz pamuk üretiminin azalma tehdidiyle karşı karşıya kalması üzerinde önemle durulması gereken bir konu. Yerli pamuk kullanan sanayicilerin desteklenmesi ve pamuk kalitesinin iyileştirilmesi gerekli” dedi.

Akit 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.