Pamuk üreticilerine kelebek uyarısı

Pamuk üreticilerine kelebek uyarısı

HRÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Çıkman, yüksek kelebek popülasyonunun pamukta verim kaybına neden olabileceğini dile getirdi.

Çıkman, "Bunlardan 'yeşil kurt' olarak bilinen türü pamuk kozasına girerek besleniyor ayrıca zararlı mantarını bulaştırıyor" dedi.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Emine Çıkman, yüksek kelebek popülasyonunun pamuk üretiminde verim kaybına neden olabileceğini söyledi. Lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ sanayisi, küspeyle de hayvancılık sektörüne ham madde sağlayan pamuk, Türk ekonomisinin vazgeçilmez tarım ürünleri arasında yer alıyor. Şanlıurfa'daki verimli ovaların sulama imkanına kavuşmasıyla da çiftçiler pamuğa yöneldi. Ülkenin önemli tarım ürünlerinden kabul edilen ve "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuk ise çeşitli olumsuzluklarla karşı karşıya kalabiliyor. Çıkman, Türkiye'deki pamuğun yüzde 42'sinin Şanlıurfa'dan karşılandığını söyledi. Harran Ovası'nın yüzde 90'ına yakınında pamuk tarımı uygulandığını hatırlatan Çıkman, "Bu yıl yüksek kelebek popülasyonu pamukta verim kaybına neden olabilir. Çünkü bu canlılar pamuğun elma, koza ve tarağıyla besleniyor" dedi.

HASTALIK DA TAŞIYABİLİYORLAR

Çiftçilerin bu konuda dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Çıkman, şunları kaydetti: "Kelebekler, kimi zaman pamuğa ekonomik düzeyde zarar verebilecek popülasyona ulaşabiliyor. Bunlardan 'yeşil kurt' olarak bilinen türü ovada sıkça görülüyor. Söz konusu zararlı pamuk kozasına girerek besleniyor ayrıca zararlı mantarını bulaştırıyor. Dolayısıyla bu durum hastalıkların taşınmasına neden oluyor. Bu anlamda kelebek, pamukta ürün kaybına yol açabiliyor. "

İLAÇLA MÜCADELE RİSKLİ

Çiftçilerin pamuk zararlılarına karşı çoğunlukla kimyasal mücadeleye başvurduğunu, bu yöntemin her zaman geçerli olmadığına işaret eden Çıkman, "Mümkünse kültürel ve fiziksel tedbirler alalım. Çiftçilerimize 'iyi tarım uygulamaları' dediğimiz gübreleme ve sulamanın dengeli bir şekilde verilmesini öneriyoruz. Eğer kimyasal mücadeleye ihtiyaç duyuyorsak uzman kişilerden yardım almalıyız" dedi.

ÇİFTÇİLER BİLİNÇLENDİ

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen de çiftçilerin, bölgede çok sayıda görülen kelebek popülasyonuna karşı dikkatli olması gerektiğini söyledi. Üreticilerin geçen yıl da tahta kurusuyla mücadele ettiğini hatırlatan Öztürkmen, "Ümit ediyoruz ki çiftçilerimiz kelebek için önceden tedbir alır ve herhangi bir zarara uğramaz. Çiftçilerimiz artık bilinçlendi, bu yıl bir sıkıntı olacağını düşünmüyoruz" şeklinde konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.