Pamuk Artık Son Teknoloji Ürünü Makine ile Toplanıyor

Pamuk Artık Son Teknoloji Ürünü Makine ile Toplanıyor

Şırnak’ın Silopi ilçesinde bulunan pamuk tarlalarında hasat artık yürüyen pamuk fabrikası gibi çalışan iş makineleri tarafından yapılıyor.

Yurt dışından getirilen iş makinesi bir günde 250 dönüm arazinin pamuğu toplayabiliyor. 40 işçinin 45 günde yapacağı pamuk toplama işini bir günde yapan makine çiftçilerin yüzünü güldürmüş durumda. Pamuğu sadece toplamakla kalmayan makine, pamuğu kendi içinde paketleyip arka kısımdan aşağıya da bırakıyor.
 
15 yıldır Silopi ilçesinde pamuk çiftçiliği yapan Şafi Kızılçiçek tarafından ABD'den getirilen son teknoloji pamuk toplama makinesiyle ilgili makine teknisyeni Şehmuz Akbulut, “7760 Joden pamuk toplama makinesi ve 12 sıralı. Silopi’de olan ilk pamuk biçerimizdir. Balelerimizin çapı 2 buçuk tona kadar çıkabiliyor. Pamuk toplama makinemiz elektrik ve elektronikten oluşuyor. Pamuğu ön taraftan alıp içerisinde 4 tane yeri var onlar dolduğu zaman RVM dediğimiz baleleme bölümüne gönderiyor. Orada pamuğu bale haline getirip poşete sarılıp arka da kepçeyle indiriyor.” dedi.
 
Pamuk tarlası sahibi ve aynı zamanda makine sahibi Şafi Kızılçiçek de şunları söyledi: “Şimdi biz toplam olarak 5 bin dönüm pamuk ekmişiz. İşçiyle toplasaydık sezon boyu 500 işçi bize lazımdı ve 45 günde ancak bitirirdi. Ama bu makine ile 20-25 günde tüm pamuk toplama işimizi bitireceğiz.”
 
Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.