Pamuğu kuraklık değil, yağış vurdu

Pamuğu kuraklık değil, yağış vurdu

Tarım sektörü, son yılların en büyük afetini yaşıyor. İç Anadolu ve Akdeniz bölgeleri kuraklıktan kavrulurken, Karadeniz ve Doğu Anadolu’yu don vurdu.

Ege Bölgesi doludan etkilenirken, Marmara’da fırtına üretim alanlarında büyük zarar verdi. Son afet ise mayıstaki sağanak yağış oldu. Pamuğun ekim dönemine denk gelen sağanaklar, ekimleri olumsuz etkiledi. Bazı üreticiler, ekimleri bozarak yeniden yapmak zorunda kaldı.
 
    Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, mayıstaki hava şartlarının pamuk ekimini olumsuz etkilediğini belirterek, “Bazı üreticiler, ekimleri bozmak ve yeniden ekim yapmak zorunda kaldı. Bundan dolayı geç yetişen üründe verim kaybı yaşanacak. Yapılan ekstra ekimler nedeniyle de üreticinin maliyeti artacak. Pamukta Ege Bölgesi’nde en az yüzde 20, Türkiye genelinde ise yüzde 25 artışla üretimin 650-700 bin tona ulaşması beklenirken iklim nedeniyle sezon kötü başlayacak.” dedi.
 
    İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Uçak da 2014-2015 sezonunda dünya pamuk üretiminde ciddi sıkıntılar yaşanacağına dikkat çekti. Özellikle Çin’de ekim alanlarının daraldığına işaret eden Uçak, “ABD başta olmak üzere Hindistan, Pakistan ve Türkiye’de ise yüzde 25-30 arasında rekolte artışı bekleniyor, ancak sentetik malzemelerin devreye girmesi sebebiyle dünyada pamuğa talep azalıyor. Sonuç itibarıyla pamuk, tüketildiğinden daha fazla üretilen bir ürün haline geliyor. Ege Bölgesi’nde 2014-2015 sezonu ekim çalışmaları sırasında havaların yağmurlu olması nedeniyle zorluklar yaşandı. Aşırı yağışlardan dolayı tohum çıkamadı, kök kurumaları oldu.” diye konuştu.  
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.